Τηλεόραση Ραδιόφωνο
απεργία Wolt.j

Σε κύκλο εντατικών διαβουλεύσεων με σκοπό την κατάληξη σε συμφωνία για τους όρους εργασίας των διανομέων σε διαδικτυακές πλατφόρμες, μπαίνουν οι συντεχνίες και η εργοδοτική πλευρά, υπό την αιγίδα του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, με ορίζοντα το τέλος του Ιανουαρίου 2023. Παράλληλα, μετά την απόφαση για έναρξη του διαλόγου, οι διανομείς αποφάσισαν ομόφωνα τη λήξη της απεργίας τους, μετά από κινητοποιήσεις εννέα ημερών.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών πραγματοποιήθηκε σήμερα, έπειτα από πρόσκληση του Διευθυντή του Τμήματος, Άντη Αποστόλου, στα γραφεία του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων. Στη συνάντηση, που διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες, συμμετείχαν τόσο εκπρόσωποι των συντεχνιών και των απεργών διανομέων, όσο και εκπρόσωποι από διάφορες πλατφόρμες διανομής, καθώς και κάποιοι από τους μεσάζοντες που εργοδοτούν τους διανομείς.

Θετικό ήταν το κλίμα κατά τη σημερινή πρώτη συνάντηση, όπως ανέφερε μιλώντας στο ΚΥΠΕ εκ μέρους της ΣΕΚ ο Χαράλαμπος Αυγουστή, προσθέτοντας ότι αυτό γεννά αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος που τέθηκε. Ο κ. Αυγουστή εξήγησε ότι οι όροι εργασίας που αναμένεται να συμφωνηθούν, θα αφορούν συνολικά τους εργαζόμενους στον κλάδο και όχι μόνο σε μία εταιρεία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αυγουστή εξήγησε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει αίτημα για να αλλάξει το καθεστώς εργοδότησης με μεσάζοντες, αλλά στόχος είναι να διασφαλιστούν σωστοί όροι εργοδότησης, ως προς τις αμοιβές, το ωράριο κ.λπ.

Σημείωσε, ακόμα, ότι εντός του επόμενου δεκαημέρου θα γίνει ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ εργοδοτικής πλευράς και συντεχνιών, μέσω του Υπουργείου Εργασίας, που αφορούν στα αιτήματα και στους ισχύοντες μέχρι σήμερα όρους εργασίας των διανομέων. «Είναι ευαίσθητο σημείο οι όροι εργασίας των ανθρώπων αυτών», επεσήμανε, μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Αυγουστή, «καθώς η μεγάλη πλειοψηφία τους είναι από τρίτες χώρες, και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε για άλλα πράγματα, αφού πρόκειται κυρίως για φοιτητές ή αιτητές ασύλου», όπως είπε.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΟ, αφού οι απεργοί διανομείς ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της σύσκεψης στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, ενόψει της έναρξης «θεσμοθετημένου διαλόγου με χρονοδιάγραμμα για την οριστική επίλυση του προβλήματος, με στόχο τη ρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, αποφάσισαν ομόφωνα τη λήξη της απεργίας.