Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η Κυβέρνηση δεν συζητά κατάργηση της ΑΤΑ, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, που είχε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις την Τετάρτη.

Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι έχει συγκληθεί πανσυνδικαλιστική συνάντηση για την Πέμπτη για να αποφασιστούν τυχόν κινητοποιήσεις, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση σε συμφωνία, μετά και την αναβολή της κοινής συνάντησης που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη.

Η κοινή συνάντηση εργοδοτών-συνδικαλιστικών οργανώσεων, που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη αναβλήθηκε, μετά από κώλυμα αντιπροσώπευσης των εργοδοτών για λόγους υγείας, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας. Είπε ότι κάνει προσπάθειες για να διεξαχθεί η συνάντηση το συντομότερο δυνατόν, «δεν προσδοκώ όμως ότι θα είναι μέσα στο 2022». Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο το θέμα θα μεταφερθεί προς επίλυση στην επόμενη κυβέρνηση, ο κ. Κούσιος είπε «όχι, με κανέναν τρόπο. Το πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου θα υπάρξει κοινή συνάντηση και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις».

«Θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου», είπε, διευκρινίζοντας ότι ο ρόλος του Υπουργείου Εργασίας είναι καθαρά διαμεσολαβητικός, όχι αποφασιστικός.

«Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων», ανέφερε.

«Οι πλευρές διατηρούν τις θέσεις τους», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα προς συζήτηση για κατάργηση της ΑΤΑ. «Συζητούμε την ανανέωση και την τροποποίηση μίας μεταβατικής συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι κοινωνικοί εταίροι το 2017. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που καταβάλλω προσπάθειες για μία συναινετική λύση. Επί του παρόντος δεν μπορώ να έχω αισιόδοξα μηνύματα», είπε, αναφέροντας ότι ευελπιστεί ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα δείξουν ξανά υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της κυβέρνησης, ο κ. Κούσιος είπε ότι «η κυβέρνηση δεν τάσσεται υπέρ της κατάργησης της ΑΤΑ», σημειώνοντας ότι οι πρόνοιες της μεταβατικής συμφωνίας, βάση της οποίας γίνεται η συζήτηση, «είναι ξεκάθαρες» και δεν αφορούν την κατάργηση της ΑΤΑ.

«Δεν ακούσαμε τίποτα καινούριο από τον Υπουργό Εργασίας σήμερα», είπε η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους. «Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει στη βάση της μεταβατικής συμφωνίας. Μια συμφωνία που δεσμεύει και τους εργοδότες και τις συντεχνίες και την κυβέρνηση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ζήτησαν από τον Υπουργό Εργασίας να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι οποιεσδήποτε επαφές και να πάρει θέση επί του θέματος. «Δεν μπορεί να συνεχίζει επί μακρόν αυτή η εκκρεμότητα. Εμείς έχουμε τονίσει ότι στο πνεύμα και στο γράμμα της συμφωνίας εκείνο που συζητούμε είναι την απόδοση της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της», είπε, τονίζοντας ότι ήδη οι εργαζόμενοι, από 1/1/2023 αναμένουν να λάβουν ΑΤΑ και πρέπει να κλείσει αυτό το ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, είπε ότι είναι σημαντικό ότι ο Υπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης όσον αφορά την αναθεώρηση ή τη μεταρρύθμιση του θεσμού. «Υπάρχει απόλυτη προσήλωση σε ό,τι αφορά τις πρόνοιες που συνθέτουν τη μεταβατική συμφωνία», ανέφερε. Επίσης, είναι ξεκάθαρο, είπε, ότι «δεν συζητούμε είτε κατάργηση, είτε διαφοροποίηση του θεσμού από τη βασική του φιλοσοφία». Πρόσθεσε ότι μπαίνουμε σε μία διαδικασία κατάληξης σε σχέση με την αποκατάσταση του μισθού. «Θέλω να στείλω ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς την εργοδοτική πλευρά, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή τη διαδικασία, έτσι ώστε να διαφοροποιήσουν το πλαίσιο λειτουργίας των συλλογικών συμβάσεων. Διαπραγματευόμαστε τον τρόπο και το χρονικό σημείο πλήρους αποκατάστασης του θεσμού της ΑΤΑ».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου είπε ότι «δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ότι η εργοδοτική πλευρά παραμένει ακλόνητα προσκολλημένη στις πάγιες θέσεις της για κατάργηση του θεσμού της ΑΤΑ», σημειώνοντας ότι δεν υπήρξαν προτάσεις από τους εργοδότες που να γεφυρώνουν το χάσμα. Η συνδικαλιστική πλευρά υποστηρίζει την πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ, στη βάση της συμφωνίας που είχε συνομολογηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων το 2017, «η οποία ξεκάθαρα διατυπώνει ότι η ΑΤΑ θα πρέπει να ρυθμιστεί στη βάση της φιλοσοφίας της», διευκρίνισε.

Σημείωσε ότι η εργατική πλευρά έχει καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις για να βρεθεί σωστή λύση. «Δυστυχώς οι εργοδότες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο», είπε. «Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα παραμείνει αδρανές», συνέχισε ο κ. Αναστασίου. «Έχουμε πρόθεση, στο πλαίσιο και μιας πανσυνδικαλιστικής συνάντησης που έχει προγραμματιστεί αύριο, να δρομολογήσουμε διαδικασίες και κινητοποιήσεις, ώστε να διασφαλίσουμε τον θεσμό της ΑΤΑ».