Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυπριακή ΑΟΖ

Νέες προοπτικές δημιουργούνται και περαιτέρω ορίζοντες διανοίγονται για τις ενεργειακές κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον εντοπισμό ενός ακόμη μικρού αλλά όχι αμελητέου και πολύ καλής ποιότητας κοιτάσματος από την κοινοπραξία των ΕΝΙ-ΤΟΤΑL στον στόχο «Ζευς» του θαλασσοτεμαχίου  6.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, «η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε απόσταση 162 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου, 5 χιλιόμετρα δυτικά της γεώτρησης «Cronos-1» και σε βάθος νερού 2.300 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 105 μέτρων, με ποσότητες που σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανέρχονται συνολικά σε 2 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια».

Πρόκειται για το τρίτο κοίτασμα που εντοπίζεται στο ίδιο τεμάχιο, αφού προηγήθηκε το 2018 στον στόχο Καλυψώ η ανακάλυψη αδιευκρίνιστης μέχρι σήμερα ποσότητας αερίου και ακολούθησε τον περασμένο Αύγουστο στον Κρόνο ταμιευτήρα ίσης δυναμικότητας με τον «Ζευς».

Ενώ ως γνωστό η Exxon Mobil – Qatar Petroleum έχει εντοπίσει στο κοίτασμα Γλαύκος του τεμαχίου 10 ποσότητα μεταξύ - 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, ενώ πρώτη ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν αυτή στο Αφροδίτη το 2011 δυναμικότητας 4,2 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών αέριου.  

Η νέα ανακάλυψη σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις ενισχύουν περαιτέρω τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα, με την υπουργό ενέργειας να σημειώνει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.

Όπως δήλωσε στο «Μέρα Μεσημέρι» η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, «έχουμε ζητήσει από τις εταιρείες να αναλύσουν όλα τα σενάριά στο πλάνο ανάπτυξης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η γεώτρηση στο Ζευς ήταν κρίσιμης σημασίας για να εξελιχθεί ένα πλάνο ανάπτυξης για να είναι συγκεκριμένο γιατί  τα δεδομένα με 2,5 tcf είναι διαφορετικά από ότι είναι όταν υπάρχει μια επιπρόσθετη ποσότητα όπως έχουμε σήμερα».

Οι ENI-TOTAL το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν στην επιστημονική επεξεργασία των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί μη αποκλειόμενης και της διενέργειας επιβεβαιωτικής γεώτρησης.

Ζητούμενο η εκμετάλλευση

Η προσοχή επικεντρώνεται στο ζήτημα της ανάπτυξης των κοιτασμάτων και με την Κυπριακή Δημοκρατία να επιχειρεί να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ που δημιουργήθηκε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενεργειακή απεξάρτηση από την Μόσχα.

Τις επόμενες μέρες οι κοινοπραξία εταιριών που κατέχει την άδεια εκμετάλλευσης του Αφροδίτη, με επικεφαλής τη Chevron, θα καταθέσει το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος και μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με την κα Πηλείδου, «είτε αυτόνομη υποδομή είτε υποδομή που να συνδέεται με τις υπάρχουσες υποδομές είτε άλλων εταιρειών είτε εταιρειών που συνεργάζονται με τη Chevron στη κοινοπραξία και εμείς ως υπουργείο θα εξετάσουμε πολύ λεπτομερώς αυτά που θα μας υποβληθούν».

Η κοινοπραξία τους πρώτους μήνες του νέου έτους θα προχωρήσει σε νέα γεώτρηση η οποία θα χρησιμοποιηθεί και ως γεώτρηση εκμετάλλευσης.