Τηλεόραση Ραδιόφωνο
προστασία περιβάλλοντος

Την ανάγκη οι προτάσεις για την αποκατάσταση της φύσης να είναι φιλόδοξες αλλά και ρεαλιστικές, ώστε ειδικά τα μικρά κράτη μέλη της ΕΕ να έχουν περιθώριο ευελιξίας στο πλαίσιο της εφαρμογής τους, επεσήμανε σε παρέμβασή του κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ανδρέας Γρηγορίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Κύριο θέμα στην ατζέντα του Συμβουλίου ήταν η ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την πρόταση κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης, που έχει ως στόχο να συμβάλει στην αποκατάσταση των ευρωπαϊκών οικοτόπων, το 80% των οποίων βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση.

Σχολιάζοντας την πρόταση κανονισμού, ο κ. Γρηγορίου επεσήμανε πως η πρόταση πρέπει να είναι αρκετά φιλόδοξη αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστική. Τόνισε πως οι επιμέρους στόχοι και η πρόνοια μη-υποβάθμισης θα πρέπει να διατηρούν τον απαιτούμενο βαθμό ευελιξίας ώστε τα κράτη μέλη, ιδιαίτερα τα μικρά όπως η Κύπρος, που διαθέτουν περιορισμένους πόρους, να μπορούν να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις του Κανονισμού.

Όπως επεσήμανε, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ελλείψεις σε δεδομένα και το ποσοστό των άγνωστων περιοχών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στις θαλάσσιες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ενημέρωσε τους Υπουργούς για την πορεία των εργασιών όσον αφορά την πρόταση αναθεώρησης της Οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές.

Μιλώντας για αυτό το θέμα, ο κ. Γρηγορίου υπέδειξε ότι υπάρχουν πρόνοιες που θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στην Κύπρο, και εξέφρασε την επιφύλαξη της χώρας σχετικά με το προτεινόμενο όριο εισδοχής κτηνοτροφικών μονάδων.

Το προτεινόμενο όριο είναι είναι χαμηλό, επεσήμανε, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του συνολικού αριθμού μονάδων που θα εμπίπτουν στην Οδηγία, με αρνητικές συνέπειες για τον τομέα, λόγω του δυσανάλογου κόστους που αναμένεται να επωμισθούν.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη νέα δέσμη νομοθετικών προτάσεων για την κυκλική οικονομία και τη δέσμη προτάσεων για τη μηδενική ρύπανση.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, σχολιάζοντας ειδικότερα την αναθεώρηση της Οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, εξέφρασε επιφυλάξεις εκ μέρους της Κύπρου σχετικά με το μεγάλο αριθμό νέων υποχρεώσεων που θα απαιτηθούν, το αυξημένο κόστος εφαρμογής, τα στενά χρονοδιαγράμματα, καθώς και τη μείωση του ορίου πληθυσμού των οικισμών που θα εμπίπτουν στην αναθεωρημένη Οδηγία.

Οι στόχοι της ΕΕ για την προστασία της φύσης

Σε ανταλλαγή απόψεων για την πρόταση κανονισμού για προστασία της φύσης προχώρησαν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Περιβάλλοντος της ΕΕ, το οποίο συνήλθε την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Στόχος της πρότασης είναι η αποκατάσταση των ευρωπαϊκών οικοτόπων, το 80% των οποίων βρίσκεται σήμερα σε κακή κατάσταση, μέσω της κατάρτισης συγκεκριμένων νομικά δεσμευτικών στόχων και υποχρεώσεων για την αποκατάσταση της φύσης σε κάθε ένα από τα οικοσυστήματα που απαριθμούνται στην πρόταση, και περιλαμβάνουν δάση, γεωργικές εκτάσεις θαλάσσια και γλυκά ύδατα και αστικά οικοσυστήματα.

Τα μέτρα, όπως προτείνονται, αναμένεται πως μέχρι το 2030 θα καλύπτουν τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων της ΕΕ, και όλα τα οικοσυστήματα που χρήζουν αποκατάστασης μέχρι το 2050.

Για τα κράτη μέλη η πρόταση προβλέπει την εφαρμογή στοχευμένων κατά περιοχή μέτρων, καθώς και να αναπτύξουν εθνικά σχέδια αποκατάστασης. Η πρόοδος θα μετράται μέσω συγκεκριμένων δεικτών βιοποικιλότητας που θα καθοριστούν από την πρόταση.

Οι Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, την έκθεση προόδου που συνέταξε η Τσεχική Προεδρία και εστίασαν στην ανάγκη φιλοδοξίας, αλλά και σεβασμού της αρχής της μη επιδείνωσης της κατάστασης.

Στην ατζέντα βρέθηκε και η πρόοδος των εργασιών για τις προτάσεις του Συμβουλίου για τα φθοριούχα αέρια, για ουσίες που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος, για τις βιομηχανικές εκπομπές και τις μεταφορές αποβλήτων.

Τέλος, η Κομισιόν παρουσίασε το πακέτο προτάσεων για μηδενική μόλυνση, που περιλαμβάνει την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την ποιότητα του αέρα, για τις ουσίες προτεραιότητες στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Παρουσίασε, επίσης, δέσμη προτάσεων για την κυκλική οικονομία, που περιλαμβάνει την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασιών, πρόταση για νέα νομοθεσία για την πιστοποίηση της απομάκρυνσης του άνθρακα, και πλαίσιο πολιτικής για τα βιολογικά, βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα πλαστικά.