Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μακαρειο νοσοκομειο

Εξαιρετικά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της τετράχρονης που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μακάρειου Νοσοκομείου με Στρεπτόκοκκο τύπου Α'.

Σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη «ευελπιστώ να μπορεί το κοριτσάκι να ξεφύγει από την κρισιμότητα. Χθες ο εντατικολόγος μου είπε ότι είναι πολύ επικίνδυνο αυτό το παιδάκι να το μεταφέρουμε με air-ambulance».

Ο Λοιμωξιολόγος - Παιδοεντατικολόγος ο οποίος μετακλήθηκε χθες από το Ισραήλ αναχώρησε από την Κύπρο γύρω στα μεσάνυκτα. Και το κοριτσάκι βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τους γιατρούς του Μακάρειου Νοσοκομείου.

«Το Υπουργείο Υγείας καταθέτει την ψυχή του και θα την καταθέτει για οποιονδήποτε άρρωστο ο οποίος περνάει τέτοιες δύσκολες στιγμές» τόνισε η κ. Γιαννάκη.

Η Υπεύθυνη Λοιμωδών Νοσημάτων, Μαρία Κολίου, εξήγησε στον ΑΝΤ1 πως κάθε Δεκέμβριο παρατηρείται κορύφωση των λοιμώξεων όπως είναι η αμυγδαλίτιδα και η οστρακιά. «Πολύ σπάνια μας συμβαίνει και μια διεισδυτική λοίμωξη όπως συνέβη σε αυτό το παιδάκι. Ο στρεπτόκοκκος βρίσκεται στο αίμα και κάνει πρόβλημα // συνήθως μπαίνει από το αναπνευστικό» εξήγησε η κ. Κολιού.

Κάθε χρόνο καταγράφονται δύο με τρία περιστατικά στρεπτόκοκκου Άλφα. Ωστόσο η περίπτωση της 4χρονης είναι η πρώτη που γίνεται γνωστή μετά τους πρόσφατους θανάτους που καταγράφηκαν στη Βρετανία.

Σύμφωνα με την κ. Κολιού, «το προηγούμενο που είχαμε με τέτοια σοβαρή λοίμωξη ήταν τον Ιούλιο του 2022. Δεν το ξεπέρασε ήταν μια πάρα πολύ σοβαρή λοίμωξη. Εκείνο το παιδάκι κατέληξε».

Το Υπουργείο Υγείας έδωσε οδηγίες στις Αρμόδιες Υπηρεσίες να ελέγξουν το περιβάλλον στο οποίο βρισκόταν η τετράχρονη πριν εισαχθεί στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Ενώ οι ειδικοί προτρέπουν τους πολίτες να λάβουν το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης καθώς δεν υπάρχει επί του παρόντος εμβόλιο κατά του Στρεπτόκοκκου Α'.