Τηλεόραση Ραδιόφωνο
απεργία Wolt.j

Σε συνάντηση καλεί το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, την εργοδοτική πλευρά και τους εργαζόμενους της Wolt, στην παρουσία των συντεχνιών των εργαζομένων, ενώ οι διανομείς βρίσκονται στην ένατη μέρα της απεργίας που πραγματοποιούν, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας τους και τις χαμηλές απολαβές, οι οποίες περικόπτονται κατά το 40% από τους μεσάζοντες που τους εργοδοτούν.

Αυτό προέκυψε μετά από αίτημα που υποβλήθηκε προς τον Διευθυντή του Τμήματος, Άντη Αποστόλου, από τους απεργούς και τις συντεχνίες, προκειμένου να βρεθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διανομείς. Η συνάντηση, στην οποία καλούνται να παρευρεθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, έχει οριστεί για αύριο Τετάρτη, στις 9:30 π.μ. Για τον σκοπό αυτό, οι απεργοί εξέλεξαν μία επιτροπή που θα τους εκπροσωπήσει. Για την επιβεβαίωση της συνάντησης, αναμένεται εντός της ημέρας και η θετική ανταπόκριση εκ μέρους της εργοδοτικής πλευράς.

Οι διανομείς, με τη στήριξη της ΠΕΟ, πορεύθηκαν το πρωί της Τρίτης, μέχρι τα γραφεία του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων στη Λευκωσία, όπου είχαν συνάντηση με τον διευθυντή του Τμήματος, Άντη Αποστόλου. Στην πορεία τους οι απεργοί διανομείς επανέλαβαν το αίτημά τους για αποκατάσταση της δικαιοσύνης, φωνάζοντας το σύνθημα «θέλουμε δικαιοσύνη» (we want justice). Τη στήριξή τους εξέφρασαν με κόρνες αυτοκινήτων και αρκετοί περαστικοί που διέσχιζαν εκείνη την ώρα τη Γρίβα Διγενή στη Λευκωσία.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Αποστόλου, απεργοί και ΠΕΟ επέδωσαν έγγραφο αίτημα για μεσολάβηση της υπηρεσίας για την επίλυση των προβλημάτων και επίτευξη συμφωνίας για συλλογική σύμβαση στον κλάδο. «Σας καλούμε όπως επισπεύσετε τη διαδικασία και καλέσετε άμεσα, τόσο εμάς όσο και τα άλλα μέρη σε μεσολάβηση, εταιρεία και ατζέντηδες, για τη συνομολόγηση Συλλογικής Σύμβασης», αναφέρει το αίτημα, προσθέτοντας ότι «κάθε μέρα που περνά, οι εργαζόμενοι βρίσκονται κάτω από απειλές και διάφορες πιέσεις από τους εργοδότες τους, για να επιστρέψουν στην εργασία τους».

Σημειώνεται ότι οι διανομείς βρίσκονται σήμερα στην ένατη ημέρα απεργίας στη Λευκωσίας. Την προηγούμενη εβδομάδα, απεργιακές κινητοποιήσεις εκδηλώθηκαν και από τους διανομείς της Wolt σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο, αν και εχθές οι απεργία έληξε στη Λάρνακα, ενώ στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται να κινούνται και οι κινητοποιήσεις στις άλλες δύο επαρχίες, κάτω από ποικίλες πιέσεις που υφίστανται οι εργαζόμενοι.

Μετά τη συνάντηση με τον Διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, ένας εκ των εκπροσώπων των απεργών που συμμετείχαν στη συνάντηση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση του κ. Αποστόλου να καλέσει την εργοδοτική πλευρά σε συνάντηση. «Θέλουμε να ισχύσει η νομοθεσία και για εμάς», ανέφερε στο ΚΥΠΕ, απαντώντας στο ποια θα είναι τα αιτήματά τους, ενώ σημείωσε ότι θα ζητήσουν ενημέρωση και από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, σχετικά με το ποια ακριβώς είναι τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Από την πλευρά της ΣΕΚ, ο Πανίκος Αργυρίδης ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι, πέρα από τη διαβούλευση με την εργοδοτική πλευρά, κατά τη συνάντηση στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων θα ζητήσουν επίσπευση της διαδικασίας για νομοθετική ρύθμιση των εργαζομένων στις πλατφόρμες διανομής, σύμφωνα με την προτεινόμενη ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2021 και προφυλάσσει τους εργαζόμενους από στοιχεία εκμετάλλευσης, εξασφαλίζοντας διαφάνεια στις διαδικασίες λειτουργίας των εταιρειών με πλατφόρμες διανομής.

«Αναμένουμε ότι μέσα από τον διάλογο, θα μπορέσουμε με την επανέναρξη της Βουλής μετά τις εκλογές, να βρούμε τους τρόπους ρύθμισης των όρων απασχόλησης των εργαζομένων γενικότερα στις πλατφόρμες, που είναι αρκετές χιλιάδες», πρόσθεσε ο κ. Αργυρίδης, υπογραμμίζοντας ότι για τη ΣΕΚ είναι επιβεβλημένη ανάγκη η νομοθετική ρύθμιση της εργασίας σε πλατφόρμες, καθώς πρόκειται για μία νέα μορφή απασχόλησης, η οποία δεν καλύπτεται από τις υφιστάμενες νομοθεσίες και η νέα οδηγία αναγνωρίζει ότι οι εργοδότες είναι οι ίδιες οι πλατφόρμες, όπως είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη μορφή απασχόλησης που θα πρέπει να θεσπιστεί, ο κ. Αργυρίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι δε θα πρέπει να επιτρέπονται μεσάζοντες, καθώς εκεί εντοπίζονται συχνά φαινόμενα εκμετάλλευσης. «Όταν είχαν ξεκινήσει οι πλατφόρμες, η φιλοσοφία τους δεν προέβλεπε μεσάζοντες», είπε, εξηγώντας ότι «οι μεσάζοντες προέκυψαν λόγω της ανάγκης για παραχώρηση ειδικής άδειας εργοδότησης, καθώς στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι προέρχονται από τρίτες χώρες».

Ο κ. Αργυρίδης σημείωσε ότι αναμένεται η θετική ανταπόκριση της εργοδοτικής πλευράς για την πραγματοποίηση της συνάντησης στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας το πρωί της Τετάρτης, η οποία, ακόμα κι αν δεν πραγματοποιηθεί αύριο, θα μετατεθεί για μεθαύριο, καθώς, όπως εξήγησε, όταν υπάρχει παραβίαση του κώδικα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν τις απαραίτητες διαδικασίες για να διασφαλίσουν την παρουσία και των εργοδοτών (τόσο της εταιρείας, όσο και των μεσαζόντων).

Κατά τη συνάντηση θα γίνει και επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της διερεύνησης που διεξήγαγε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο την περασμένη εβδομάδα έλαβε συνεντεύξεις από τους απεργούς, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν παραβιάσεις, είπε τέλος ο κ. Αργυρίδης, σημειώνοντας ότι, από την προκαταρκτική ενημέρωση που έλαβαν οι συντεχνίες, σε ένα ποσοστό έχουν γίνει παραβιάσεις της νομοθεσίας και έχει εντοπιστεί ένα ποσοστό παράνομης απασχόλησης.