Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νοσοκομείο, παιδί

Ώρες αγωνίας για το 4χρονο κοριτσάκι το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Υγείας έχει διαγνωστεί με γρίπη Β και στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από στρεπτόκοκκο Α΄, μετά την εισαγωγή του στο Μακάριο Νοσοκομείο. Η κατάσταση του παιδιού εξακολουθεί να είναι κρίσιμη ενώ η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας δήλωσε πως η μεταφορά του παιδιού στο Ισραήλ είναι ριψοκίνδυνη γι’ αυτό και επιλέχθηκε η πρόσκληση καθηγητή με εξειδίκευση στις λοιμώξεις από το Ισραήλ. Οι σοβαρές λοιμώξεις στην Κύπρο δεν είναι πρωτοφανείς ούτε και θανατηφόρες. Υπήρξε ωστόσο τον Ιούλιο του 2022 περίπτωση παιδιού το οποίο δεν τα κατάφερε και κατέληξε.

Σε δηλώσεις της στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστιάνα Γιαννάκη ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί από τον παιδοεντατικολόγο ο οποίος έχει εξειδίκευση στις λοιμώξεις και αναχώρησε χθες στις 11 το βράδυ για την Κύπρο ότι η κατάσταση του της 4χρονης είναι πολύ κρίσιμη.

 

Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας, Χριστιάνα Γιαννάκη:

Το Υπουργείο Υγείας καταθέτει την ψυχή του και θα την καταθέτει για οποιονδήποτε άρρωστο ο οποίος περνάει τέτοιες δύσκολες στιγμές.

 

Η κ.Γιαννάκη είπε ότι ο παιδοεντατικολόγος της τόνισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και η μεταφορά του κοριτσιού με αεροπλάνο είναι πολύ ριψοκίνδυνη αυτή τη στιγμή. Σημείωσε ωστόσο ότι από πλευράς του υπουργείου Υγείας είναι όλα έτοιμα σε περίπτωση που χρειαστεί και δημιουργηθούν οι συνθήκες το παιδί να μεταφερθεί σε νοσοκομείο του Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι ο παιδοεντατικολόγος αναχώρησε για το Ισραήλ στις 23:00 τη Δευτέρα.

Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας, Χριστιάνα Γιαννάκη:

Εάν χρειαστεί η μεταφορά του παιδιού στο Ισραήλ, θα γίνει άμεσα με την στήριξη του Υπουργείου Υγείας.

 

Παιδί πέθανε από σοβαρή λοίμωξη τον Ιούλιο

Την σοβαρότητα της κατάστασης του κοριτσιού επιβεβαίωσε, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι και η Υπεύθυνη Λοιμωδών Νοσημάτων, Μαρία Κολιού. Όπως ανέφερε, η κατάσταση του κοριτσιού είναι πολύ κρίσιμη αφού η λοίμωξη από Στρεπτόκοκκο Α' προκαλεί πολυοργανική ανεπάρκεια ενώ παράλληλα ρίχνει την αρτηριακή πίεση.

Η κ. Κολιού μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι οι επιφανειακές λοιμώξεις αυτή την περίοδο είναι πολύ διαδεδομένες στα παιδιά, με την αμυγδαλίτιδα και την οστρακιά να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αν και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού ως συνήθως είναι θεραπεύσιμα. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις όπου παρουσιάζεται και η διεισδυτική λοίμωξη όπως στην περίπτωση του 4χρονου κοριτσιού με αποτέλεσμα να χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις των Ιατρών.

Μαρία Κολιού:


Οι σοβαρές λοιμώξεις στην Κύπρο δεν είναι πρωτοφανείς

 

Η Υπεύθυνη Λοιμωδών Νοσημάτων ανέφερε ότι υπήρχε ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό λόγω λοίμωξης τον Ιούλιο του 2022, το οποίο αφορούσε παιδί. Όπως είπε, παρά τις προσπάθειες το παιδί δεν τα κατάφερε και κατέληξε, διευκρινίζοντας πως δεν είναι όλες οι περιπτώσεις οι ίδιες.

 

Τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς

Οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι αφού δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ανέφερε στη συνέχεια η κ. Κολιού. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να παρακολουθούν συνεχώς τα συμπτώματα των παιδιών και να μην αγνοούν την επιδείνωση τους, σημείωσε.

Όπως είπε, οι περιπτώσεις στην οποίες θα πρέπει να κινητοποιηθούν είναι οι ακόλουθες, σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου Α΄:

- Συνεχόμενη υπνηλία

- Επιδείνωση και σταθερότητα των συμπτωμάτων πάρα την θεραπεία

- Παρουσίαση εξανθημάτων

- Υψηλός πυρετός

 

 

Ελισάβετ Κωνσταντίνου- Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών Υπ. Υγείας 

Κάθε χρόνο έχουμε περιπτώσεις με στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις στα παιδιά. Συνήθως κάνουν αμυγδαλίτιδες ή φαρυγγίτιδάς. Όμως φέτος φαίνεται ότι υπάρχουν περιστατικά με βαρύτερη κλινική εικόνα όπως έχει συμβεί πρόσφατα και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυρία Κωνσταντίνου που είχε μιλήσει χθες στον ΑΝΤ1, κάλεσε τους γονείς να είναι σε εγρήγορση και να επιβλέπουν τα παιδιά για τυχόν συμπτώματα.

«Αν διαπιστώσουν ότι τα παιδιά τους έχουν κάποια εμπύρετη νόσο και είτε δεν υποχωρεί και επιδεινώνεται είτε δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία που έχουν πάρει από τον γιατρό θα πρέπει οπωσδήποτε να φροντίζουν για δεύτερη εξέταση και άμεση επικοινωνία με νοσηλευτικό ίδρυμα», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι η έξαρση λοιμώξεων στρεπτόκοκκου Α ανά την Ευρώπη ήταν στο επίκεντρο σύσκεψης που είχε την περασμένη βδομάδα ο ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα με την παιδιατρική εταιρεία. Ο υπουργός παραμένει συνεχώς ενήμερος για την υπόθεση του 4χρονου κοριτσιού.