Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Κατά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, το διοξείδιο του άνθρακα στη Μεσόγειο αυξήθηκε από περίπου 365 σε 420 σωματίδια ανά εκατομμύριο (+15%) ενώ η μέση θερμοκρασία αυξήθηκε κατά σχεδόν 0,5 βαθμούς Κελσίου, μαζί με την ένταση και τη συχνότητα των κυμάτων καύσωνα.
 

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται σε μελέτη που παρουσίασε ο ENEA (Εθνικός Οργανισμός Νέων Τεχνολογιών, Ενέργειας και Αειφόρου Οικονομικής Ανάπτυξης) στην Ιταλία, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για τον εορτασμό της 25ης επετείου του Παρατηρητηρίου του Κλίματος, στη Λαμπεντούζα.

«Πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν περίπου 280 σωματίδια ανά εκατομμύριο, ενώ μέχρι το 1992, όταν ξεκινήσαμε να μετράμε στη Λαμπεντούζα, υπήρχαν 350 σωματίδια ανά εκατομμύριο», ανέφερε εκπρόσωπος του ΕΝΕΑ.

Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 420 σωματίδια ανά εκατομμύριο, με κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία 25 χρόνια, ίση με σχεδόν 15% και ετήσιο ρυθμό αύξησης που πήγε από 1,7 σωματίδια ανά εκατομμύριο το έτος σε σχεδόν 2,6 σωματίδια ανά εκατομμύριο το έτος.

Ο ερευνητής στο ΕΝΕΑ Νταμιάνο Σφερλάτσο είπε ότι από την προβιομηχανική εποχή μέχρι το 1997 η συγκέντρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα έχει υπερδιπλασιαστεί, από 720 σε περίπου 1825 σωματίδια ανά δισεκατομμύριο και αυξήθηκε κατά 8% τα τελευταία 20 χρόνια.