Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βραβεία ΟΕΒ

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου απένειμε το βράδυ της Παρασκευής τα Βραβεία Καινοτομίας της ΟΕΒ σε τέσσερις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς Πρωτογενή, Μεταποιητικό και Υπηρεσιών αλλά και στην κατηγορία Κοινωνικής Καινοτομίας, στο πλαίσιο τελετής απονομής των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας της ΟΕΒ και των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας του ΙδΕΚ για το 2022 που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

Τα Βραβεία Καινοτομίας της ΟΕΒ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας απονεμήθηκαν ως ακολούθως:

Για τον Πρωτογενή Τομέα, στην εταιρεία Αδελφοί Ανδρέου Χοιροστάσια Λτδ για την καινοτόμο μέθοδο κλιματισμού του κτηρίου τοκετού των χοιρομητέρων.

Για τον Τομέα της Μεταποίησης, στην Hellenic Minerals Ltd για την παραγωγή εξαϋδρικού θειικού νικελίου υψίστης καθαρότητας από μετάλλευμα με τη μέθοδο της υδρομεταλλουργίας.

Για τον Τομέα των Υπηρεσιών, στην εταιρεία Infocredit Group Ltd για την καινοτόμο πλατφόρμα αξιολόγησης συναλλακτικής συμπεριφοράς echeck360.com.

Για τον Τομέα Κοινωνικής Καινοτομίας, στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα για τη δημιουργία του εργαλείου καταγραφής γονιδιωμάτων Cyprus Genome Project.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΕΒ, στα πλαίσια της τελετής, έγινε απονομή Τιμητικού Διπλώματος στον Δρα Φίλιππο Πατσαλή για την μέχρι σήμερα αδιάλειπτη και άκρως σημαντική συμβολή του στην ανάπτυξη και επιτυχημένη εφαρμογή καινοτόμων προϊόντων και μεθοδολογιών με εντυπωσιακά αποτελέσματα στον τομέα της υγείας και με εφαρμογή στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Αναφέρεται επίσης ότι τα Βραβεία Έρευνας του ΙδΕΚ απονεμήθηκαν ως ακολούθως:

Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Διακεκριμένος Ερευνητής 2022»  στη θεματική ενότητα Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες απονεμήθηκε στον Δρ. Thilo Rehren, Καθηγητή στο Ινστιτούτο Κύπρου και κάτοχο της έδρας Α.Γ. Λεβέντη στις Αρχαιολογικές Επιστήμες.

Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Νέος Ερευνητής 2022» στη θεματική ενότητα Φυσικές Επιστήμες & Μηχανική απονεμήθηκε στον Δρ. Λένο Χατζηδημητρίου,  Λέκτορα Ερευνητή στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία ΚΟΙΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου και επικεφαλής της ερευνητικής υποδομής του κέντρου σε ευφυή συστήματα ηλεκτρικής ισχύος.

Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Νέος Ερευνητής 2022» έλαβε και η Δρ. Βασιλεία Ταμαμουνά, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, στο Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών και Άλλων Κακοηθειών & Ερευνητική Συνεργάτιδα του University of Cambridge, για τη θεματική ενότητα Επιστήμες Ζωής.

Η Δρ. Ιωάννα Χατζηγιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου τιμήθηκε με το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Νέος Ερευνητής 2022» στη θεματική Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Την εκδήλωση χαιρέτισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Κόκκινος, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.