Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Tα φιλόδοξα σχέδιά τους για την επόμενη πενταετία απεκάλυψαν σήμερα οι Κυπριακές Αερογραμμές, οι οποίες ανακοίνωσαν ταυτόχρονα και πέντε νέα δρομολόγια για το ερχόμενο καλοκαίρι και ειδικότερα το Μιλάνο, τη Ζυρίχη, την Πράγα, τη Βασιλεία και το Κάιρο.

Τα νέα σχέδια των Κυπριακών Αερογραμμών, της μίας από τις δύο εγχώριες αερογραμμές, χαιρέτισαν ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος και ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος και η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes, Ελένη Καλογήρου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Πολ Σάις είπε πως τα σχέδια της εταιρείας προνοούν τη δραστηριοποίηση της εταιρείας σε 18 προορισμούς το 2023 και την επέκταση σε 30 προορισμούς μέχρι το 2026, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης της εταιρείας στις βόρειες χώρες, λέγοντας ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με μεγάλο διοργανωτή ταξιδίων από την περιοχή.

Ο κ. Σάις τόνισε πως η εταιρεία θα μεγαλώνει βήμα με βήμα. «Δεν επιθυμούμε να γίνουμε η μεγαλύτερη αερογραμμή στην Κύπρο, θέλουμε να είμαστε μια αερογραμμή που να είναι κερδοφόρα, μια αερογραμμή που συνεισφέρει στην οικονομία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, τα σχέδια προνοούν την αύξηση του στόλου σε έξι αεροσκάφη το 2024, εννέα αεροσκάφη το 2025 και έως 11 αεροσκάφη μέχρι το 2026. Το επόμενο έτος η Cyprus Airways θα επιχειρεί με τέσσερα αεροσκάφη Airbus A320ceo με σκοπό να μεταβεί στο Airbus A320neo μέχρι το 2025. Παράλληλα, μέρος αυτού του στόλου θα χρησιμοποιηθεί για λειτουργίες ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance and Insurance) και υπηρεσίες τσάρτερ που θα επιτρέψουν σταθερές ροές εσόδων και συνεισφορές στην αεροπορική εταιρεία.

Ο κ. Σάις είπε επίσης ότι η εταιρεία φιλοδοξεί να αυξήσει τον αριθμό του προσωπικού της από 120 άτομα τους χειμερινούς μήνες και 180 άτομα την καλοκαιρινή σεζόν σε 400 με 500 άτομα, όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του στόλου αεροσκαφών της, με την έμμεση εργοδότηση να φτάνει στα 1.000 άτομα τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα δρομολόγια

Το ερχόμενο έτος η αεροπορική εταιρεία θα επαναλάβει δύο φορές την εβδομάδα τις πτήσεις προς την Πράγα, τη Ζυρίχη και το Κάιρο, ενώ για πρώτη φορά θα εκτελεί δύο φορές την εβδομάδα δρομολόγια προς τη Βασιλεία. Το Μιλάνο, εξυπηρετείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα με δυνατότητα αύξησης της λειτουργίας σε τρεις φορές την εβδομάδα. Παράλληλα, οι σημερινοί δημοφιλείς προορισμοί όπως το Παρίσι και η Ρώμη θα παραμείνουν σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μαζί με τη Σαντορίνη (δύο φορές την εβδομάδα), τη Σκιάθο (δύο φορές την εβδομάδα) και την Πρέβεζα (δύο φορές την εβδομάδα). Η Κρήτη και η Ρόδος θα εξυπηρετούνται με πτήσεις τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ η Θεσσαλονίκη θα εξυπηρετείται καθημερινά. Η Βηρυτός θα επανακτήσει το καθημερινό της δρομολόγιο, ενώ οι πτήσεις προς Τελ Αβίβ θα αυξηθούν σε έως και 10 πτήσεις την εβδομάδα. Τα δρομολόγια προς το Ερεβάν της Αρμενίας θα αυξηθούν σε τέσσερις εβδομαδιαίες πτήσεις, ενώ η Αθήνα θα εξυπηρετείται με τρεις πτήσεις ημερησίως.

Εξάλλου, ο εκ των μετόχων της εταιρείας Μιχκάιλ Αλένκιν ανέφερε με τη σειρά του μπορεί οι Κυπριακές Αερογραμμές να είναι μια ιδιωτική εταιρεία, αλλά «ακόμη την βλέπω ως τον εθνικό αερομεταφορέα».

«Πραγματικά θέλω να βλέπω τις Κυπριακές Αερογραμμές ως το μεγάλο όνομα που ήταν παλαιότερα, θέλω να τη βλέπω ως μια υγιή αερογραμμή και να είμαι περήφανος που είμαι μέρος της», είπε.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Καρούσος είπε πως οι Κυπριακές Αερογραμμές έχουν μετόχους, έχουν όραμα αλλά και τα μέσα για να πετύχουν το όραμα αυτό «το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο και την συνδεσιμότητά της».

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να βοηθήσει την εταιρεία, λέγοντας ότι καθήκον της κυβέρνησης σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και την Hermes είναι να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας, κάτι που επιτυγχάνεται με το σχέδιο κινήτρων που έχει συμφωνηθεί με την Hermes.

Από την πλευρά του, ο Σάββας Περδίος τόνισε ότι τα νέα δρομολόγια έχουν απόλυτη σχέση με την εθνική στρατηγική τουρισμού, τονίζοντας πως τα επόμενα χρόνια οι αγορές της Ευρώπης θα αντιστοιχούν στο 50% ή και περισσότερο του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Σημείωσε πως μετά την απώλεια της αγοράς της Ρωσίας, η Κύπρος διανύει μια χρονιά ρεκόρ όλων των εποχών όσον αφορά τις αφίξεις από Πολωνία, Γαλλία, Ιταλία, Δανία, Ουγγαρία και Αυστρία, ενώ σημειώθηκε και ρεκόρ των τελευταίων 20 ετών από την Γερμανία και Ελβετία.

Χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικά αυτά τα νούμερα, ο κ. Περδίος επεσήμανε πως «με τις ανακοινώσεις που ακούσαμε σήμερα και των τελευταίων εβδομάδων αυτό μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και για του χρόνου».

Καταλήγοντας απηύθυνε έκκληση στις Κυπριακές Αερογραμμές να εξετάσουν επέκτασή τους και στις Βόρειες Χώρες όπου «πιστεύω υπάρχει τεράστια προοπτική».

Τέλος η Ελένη Καλογήρου είπε πως μετά τη διαταραχή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι προσπάθειες μας έχουν αποδώσει καρπούς με την επιβατική κίνηση να αναμένεται να κλείσει στα 9 εκατομμύρια και με 50 αερογραμμές να δραστηριοποιούνται από τα δύο αεροδρόμια της Κύπρου προς 240 προορισμούς.

«Βρισκόμαστε στο 80% της επιβατικής κίνησης του 2019 και φυσικά ελπίζουμε να έχουμε περαιτέρω αύξηση το ερχόμενο έτος και με τη βοήθεια των Κυπριακών Αερογραμμών, έτσι ώστε να πετύχουμε την πλήρη ανάκαμψη στο μέλλον», είπε.