Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Καρούσος Κυπριακό Μουσείο

Το νέο Κυπριακό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο έργο στον προϋπολογισμό του κράτους, ύψους €144 εκατομμυρίων, γεγονός που αποδεικνύει στην πράξη τη στήριξη της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη στον πολιτισμό, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής της σύμβασης κατασκευής του νέου Κυπριακού Μουσείου, που πραγματοποιήθηκε στο υφιστάμενο Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας, ο Υπουργός δήλωσε ότι «η σημερινή μέρα αποτελεί ιστορική μέρα για τη χώρα μας, ιστορική μέρα για τον πολιτισμό μας, ιστορική μέρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς υπογράφουμε τη σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κυπριακού Μουσείου στη Λευκωσία».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε εκτενώς σε έργα που υλοποιήθηκαν στη θητεία του Προέδρου Αναστασιάδη και συμπλήρωσε ότι όσον αφορά έργα για τον πολιτισμό της Κύπρου και ιδιαίτερα τις αρχαιότητες, το Υπουργείο ολοκλήρωσε την αναβάθμιση των μουσείων Πάφου και Λάρνακας,  την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Πάφου, και προχωρά η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Πόλης Χρυσοχούς και της Λάρνακας.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι προχωρά το Μουσείο Ενάλιας Αρχαιολογίας στην Λάρνακα, ενώ ένας σημαντικός αριθμός αρχαίων μνημείων όπως αρχαία μοναστήρια, εκκλησίες, εξωκλήσια, βρύσες, νερόμυλοι κ.ά. έχουν αναβαθμιστεί και αποκατασταθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Καρούσος σημείωσε ότι ο τρόπος για να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία είναι η δημιουργία σημείων αναφοράς όπως το νέο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία, το οποίο θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα των σημείων αναφοράς της Κύπρου. «Φιλοδοξούμε να το καταστήσουμε ως το κατεξοχήν σημείο αναφοράς της χώρας μας, αλλά και ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία στον ευρωπαϊκό χώρο», είπε ο Υπουργός.

Πρόκειται, είπε, για ένα έργο που με την ιδιαίτερη αισθητική, αρχιτεκτονική ή και ιστορική σημασία του για μια περιοχή αποτελεί σήμα κατατεθέν, το οποίο θα προσφέρει εμπειρία στον επισκέπτη και θα τον εντυπωσιάζει. Πρόβλεψη μου, ανέφερε ο κ. Καρούσος, είναι ότι θα καταστεί το νούμερο ένα σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο της Κύπρου και θα αποτελεί την πρώτη επιλογή για τα εκατομμύρια τουρίστες. Επίσης, συνέχισε, θα προσελκύσει σημαντικό αριθμό επισκεπτών στην πρωτεύουσα, με σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη.

Σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι θα συγκαταλέγεται στα πιο σημαντικά μουσεία της Ευρώπης τόσο για τη μοναδική αρχιτεκτονική του, αλλά και για τα εκθέματα του και την εμπειρία που θα προσφέρει. Η Λευκωσία, είπε, με το μουσείο αυτό θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και εξέλιξης στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το νέο Μουσείο, συνολικού εμβαδού 30.000τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων υπογείων), θα ανεγερθεί σε οικόπεδο, στον χώρο του παλαιού Γενικού Νοσοκομείου, εμβαδού 40.000τ.μ. απέναντι από την Βουλή των Αντιπροσώπων και παρά το υφιστάμενο Κυπριακό Μουσείο και το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Θα περιλαμβάνει μόνιμους εκθεσιακούς χώρους 5.500τ.μ. που θα φιλοξενούν γύρω στις 6.500 αρχαιότητες, χώρους περιοδικών εκθέσεων 1.000τ.μ., χώρους εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστήρια συντήρησης 2.000τ.μ., υπόγειους χώρους στάθμευσης, αποθήκες αρχαιοτήτων 5.000τ.μ, εστιατόριο, καφετέρια, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, γραφεία, πωλητήριο/ art shop και εκτενή τοπιοτέχνηση των εξωτερικών χώρων.

Στα έργα τοπιοτέχνησης θα περιλαμβάνεται και δημόσια πλατεία με σιντριβάνι, η οποία θα σηματοδοτήσει και θα αναβαθμίσει τη νέα, βελτιωμένη εικόνα του αστικού κέντρου. Επιπλέον, ο Υπουργός σημείωσε ότι στο συμβόλαιο περιλαμβάνονται και εργασίες αποκατάστασης/συντήρησης ενός διατηρητέου κτιρίου και η κατεδάφιση άλλων υφιστάμενων κτιρίων.

Ο κ. Καρούσος δήλωσε ότι το έργο έχει κατακυρωθεί στην κοινοπραξία «Iacovou - Cyfield (M) Joint Venture» έναντι ποσού συμβολαίου €143.924.216 περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου, είπε, θα αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2023 και θα αποπερατωθούν εντός 42 μηνών και στη σύμβαση προνοείται περίοδος συντήρησης δύο χρόνων και πρόνοια για διαπραγμάτευση για 10ετή συντήρηση.

Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών, προβλέπεται περίοδος 18 μηνών για την ολοκλήρωση των μουσειογραφικών εργασιών, περιλαμβανομένης και της μεταφοράς και εγκατάστασης των εκθεμάτων. Ως εκ τούτου, αναμένεται η παράδοση του Μουσείου σε 60 μήνες.

Ο κ. Καρούσος δήλωσε ότι η λεπτομερής μελέτη του έργου και τα έγγραφα των προσφορών εκπονήθηκαν από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο «Theoni Xanthi XZA Architects LLC» ύστερα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, υπό τον συντονισμό του Τμήματος Δημοσίων Έργων και στο συμβόλαιο της μελέτης περιλαμβάνεται πρόνοια για την επίβλεψη του έργου. Το έργο, συνέχισε ο Υπουργός, προσφοροδοτήθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το οποίο θα αναλάβει και τον συντονισμό, επίβλεψη και διαχείριση της σύμβασης.

Τέλος, ο Υπουργός ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους συντελεστές αυτής της επιτυχημένης πορείας που οδήγησε στην υπογραφή των συμβολαίων για την κατασκευή του νέου Κυπριακού Μουσείου.