Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μητροπολίτης Ταμασού Ησαϊας

Ανακοίνωση αναφορικά με το κόστος ανέγερσης και συντήρησης της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής και τα έξοδα συντήρησής του εξέδωσε η Μητρόπολη σχολιάζοντας αναφορές σε δημοσιεύματα. Η Μητρόπολη σημειώνει ότι προχώρησε στη δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων στοιχείων που αφορούν στην οικονομική διαχείριση και επενδύσεις στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, έχοντας ως γνώμονα τη διαφάνεια και την ενημέρωση του κοινού, σε ό,τι αφορά στην οικονομική διαχείριση της Εκκλησίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Μητρόπολης αναφέρει:

«Η Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής είναι από τις Μητροπόλεις με τους λιγότερους οικονομικούς πόρους, αλλά με τα μεγαλύτερα γεωγραφικά όρια. Βάσει απόφασης της Ιεράς Συνόδου το 2006, η ανέγερση του κτηριακού συγκροτήματος, η συντήρησή του, καθώς και τα τρέχοντα έξοδα, τα οποία προκύπτουν, τα αναλαμβάνει η Ιερά Μονή Κύκκου.

Συνεπώς, ως απάντηση στις ερωτήσεις, που τίθενται, το κόστος ανέγερσης και εξοπλισμού της Μητροπόλεως Ταμασού, καθώς και της αυλής και του συναυλιακού χώρου, ανήλθε στα 9,690,000 ευρώ, το οποίο, ως ειπώθηκε ανωτέρω, ανάλαβε εξολοκλήρου η Ιερά Μονή Κύκκου, δι’ ανταλλαγής οικοπέδων με τον εργολάβο, χωρίς να επηρεαστεί το Ταμείο της Μονής.

Όσον αφορά στην ανέγερση του Πλανηταρίου, επιθυμούμε να τονίσουμε τη σπουδαιότητα αυτού του εγχειρήματος, καθότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πανευρωπαϊκά Πλανητάρια, το οποίο συμβάλλει τα μέγιστα στον τομέα της επιστήμης και της μάθησης, γενικότερα. Ως προς το θέμα της ανέγερσής του, από πλευράς οικονομικών εξόδων, αυτή πραγματοποιείται από ιδιώτες Επενδυτές. Η δική μας συμβολή περιορίζεται στο γεγονός, ότι το Πλανητάριο κτίζεται σε γη, την οποία έχει ενοικιάσει η Μητρόπολη στους εν λόγω Επενδυτές.

Ως προς την επιστημονική αξιοποίηση του Πλανηταρίου, η Μητρόπολή μας δημιούργησε τον Οργανισμό «Interstellar», που είναι ο εκπαιδευτικός και επιστημονικός σύμβουλος του Πλανητάριου Κύπρου, τον οποίο προεδρεύει ο Πανιερώτατος. Ως προς τούτο, η Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής συνέταξε Πρωτόκολλο Συνεργασίας. Αξίζει, επιπροσθέτως, να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη επένδυση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εκτός Κύπρου, όμως, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του Πανιερωτάτου, μπορούμε, πραγματικά, ως Κύπριοι, να αισθανόμαστε υπερήφανοι, τόσο για τα πολλαπλά οφέλη, που το Πλανητάριο θα επιφέρει στον τόπο μας, ως προς τον τουρισμό, αλλά και διότι, ως επιστημονικό κέντρο, θα παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε ένα από εμάς  να το επισκεφθεί και να αξιοποιήσει τους χώρους του για περαιτέρω έρευνα και παρατήρηση στον επιστημονικό τομέα.

Όσον αφορά στο κτίσιμο της σλαβικής εκκλησίας, δηλώνουμε ευθαρσώς, ότι τα χρήματα, με διατακτικά και νομικό έλεγχο εκ μέρους του δωρητή, δόθηκαν στους εργολάβους και τους αρχιτέκτονες, χωρίς να λάβει η Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής ούτε ένα σεντ. Αντιθέτως, η Μητρόπολη επιβαρύνεται με την όλη συντήρηση και τη στελέχωσή του με προσωπικό, το οποίο με πολύ κόπο εργοδοτεί, βοηθώντας, έτσι, στην καταπολέμηση της ανεργίας στην ύπαιθρο της Λευκωσίας».