Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κρατικά βραβεία λογοτεχνίας.

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας «αποτελούν εμβληματικό θεσμό, ο οποίος εκφράζει τη διαχρονική στήριξη της πολιτείας στη λογοτεχνία του τόπου, αναδεικνύοντας ετησίως τα έργα που προκρίνονται ανάμεσα στο σύνολο της λογοτεχνικής μας παραγωγής» δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Γιάννης Τουμαζής.

Απονέμοντας τα βραβεία για τις εκδόσεις του 2021, ο κ. Τουμαζής, σύμφωνα με ανακοίνωση από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, είπε, ακόμη, ότι «τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας συμβάλλουν στην ανάδειξη της ποιοτικής λογοτεχνικής δημιουργίας και στην πρόσβαση του κοινού σε αυτήν, κρατώντας ζωντανό τον διάλογο, τον ευγενή ανταγωνισμό και εν τέλει την ανάπτυξη της γραφής και της φιλαναγνωσίας στη χώρα μας».

Καταλήγοντας συνεχάρη τους βραβευθέντες.

Το Βραβείο στην κατηγορία Ποίηση έλαβε η Μαρία Καντωνίδου για το έργο της Stanza. Στην κατηγορία Μυθιστόρημα το Βραβείο απονεμήθηκε στον Κώστα Λυμπουρή για το έργο του Αθαλάσσα. Το Βραβείο στην κατηγορία Διήγημα/Νουβέλα έλαβε ο Αντώνης Μπαλασόπουλος για το έργο του Ο Kύβος και άλλες ιστορίες.

Η Βασιλική Σελιώτη με το έργο της Λογοτεχνία και τραύμα - Το 1974 στην κυπριακή και ελλαδική λογοτεχνία έλαβε το Βραβείο στην κατηγορία Μελέτη (Μονογραφία)/Δοκίμιο για τη Λογοτεχνία. Το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη απονεμήθηκε στον Μιχάλη Μαυροθέρη για το έργο του Μαύρη θάλασσα, ενώ στην κατηγορία Λογοτεχνία για Μικρά Παιδιά νικήτρια αναδείχθηκε η Χρυσόθεμις Παπακωνσταντίνου για το έργο της Ο παππούς μου είναι από… την Κυθρέα.

Το Βραβείο στην κατηγορία Λογοτεχνία για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους δόθηκε στην Άντρη Αντωνίου για το έργο της Φωτογραφίες σε μαύρο φόντο και το Βραβείο Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους στη Χρύσω Χαραλάμπους για την εικονογράφηση του έργου Ίδια έχουμε μαμά: Ιστορίες από το Γατουχάν.

Την τελετή βράβευσης άνοιξε κλιμάκιο της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Κουντούρη, ενώ το σκεπτικό των βραβεύσεων ανέγνωσαν οι Πρόεδροι των Κριτικών Επιτροπών Παντελής Βουτουρής, Αγγελική Γιαννικοπούλου και Κωνσταντίνος Γεωργίου.

Σημειώνεται ότι ο θεσμός των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας λειτουργεί από το 1968. Από τότε, έχουν περάσει 54 χρόνια και συνεχίζει απρόσκοπτα την πορεία του, ενώ σκοπός του είναι η ανάδειξη των σημαντικότερων λογοτεχνικών έργων ανά έτος, καθώς και η όσμωση ενός δημιουργικού διαλόγου.