Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ρευμα αηκ

Ανατροπή δεδομένων και λήξη συναγερμού την υστάτη αναφορικά με την απεργία των συντεχνιών της ΑΗΚ η οποία θα προκαλούσε εκ περιτροπής αποκοπές στην παροχή ηλεκτρισμού για τις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου. 

Σαν από μηχανής θεός, ο Υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, αφού συγκάλεσε συνάντηση με τις συντεχνίες της ΑΗΚ, αποφεύχθηκαν την υστάτη τα απεργιακά μέτρα. Οι εργαζόμενοι της ΑΗΚ προγραμμάτιζαν να μην θέσουν σε λειτουργία τις έξι ατμοηλεκτρικές μονάδες του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Δεκέλειας κάτι που όπως ανακοίνωσε ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς θα οδηγούσε σε μονόωρες αποκοπές ρεύματος στις τρεις επαρχίες. 

Οι τέσσερις  συνδικαλιστικές οργανώσεις  ανέστειλαν τα απεργιακά τους μέτρα μετά την συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Εργασίας, καθώς όπως σημειώνουν στην ανακοίνωση τους κατά την διαβούλευση συμφωνήθηκε όπως ο Υπουργός Εργασίας διευθετήσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας, στην παρουσία του, συναντήσεις με την Υπουργό Ενέργειας και τον Υπουργό Οικονομικών για συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν τις συντεχνίες. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν ανακοινωθεί ότι ανεστάλησαν τα απεργιακά μέτρα έπεφταν βροχή οι εκκλήσεις από τους αρμοδίους, ώστε να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους για να μην προκληθεί ταλαιπωρία στους πολίτες, ωστόσο οι συντεχνίες της Αρχής Ηλεκτρισμού ήταν αμετάκλητες.

«Θα δούμε την κατάληξη»

«Δεν συζητούμε απαιτήσεις και αιτήματα κάτω από το βάρος απεργιών» ξεκαθαρίζει ο Υπουργός Εργασίας, λίγες μόλις ώρες μετά την καταλυτική του παρέμβαση για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ο Κυριάκος Κούσιος παρενέβη στο «Μέρα Μεσημέρι» δήλωσε πως η δική του παρέμβαση ήταν για να πειστούν οι συντεχνίες να άρουν τα απεργιακά μέτρα για να συζητήσουν σε ένα δομημένο διάλογο τα αιτήματα τους.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο διαβλέπει ο ίδιος αίσια έκβαση στο τραπέζι του διαλόγου, ανέφερε πως «η απάντηση δεν είναι δική μου αρμοδιότητα», παραπέμποντας στους συναδέλφους του των Οικονομικών και Ενέργειας, οι οποίοι αποδέχτηκαν την πρόταση του για να συζητήσουν τα αιτήματα των συντεχνιών.

«Αισιοδοξία για κατάληξη»

«Θεωρούμε ότι δεν είναι πολλά τα αιτήματα, είναι και απλά» σχολίασε ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Κυριάκος Ταφούνας, ενόψει των συναντήσεων της ερχόμενης εβδομάδας.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του για θετική κατάληξη, σημειώνοντας ότι τα θέματα που τους απασχολούν αφορούν μεταξύ άλλων την στελέχωση, την απρόσκοπτη πρόσβαση της ΑΗΚ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την αντικατάσταση των κοστοβόρων μονάδων παραγωγής της Δεκέλειας που φορτώνουν κόστος τους καταναλωτές και πρόσθεσε πως αυτά τα θέματα είναι θέσεις και αποφάσεις του ΔΣ της Αρχής, το οποίο τα προώθησε στα αρμόδια Υπουργεία.

Ικανοποίηση ΑΗΚ

Την ικανοποίηση τους για την εν λόγω εξέλιξη εκφράζει το ΔΣ και η Διεύθυνση της ΑΗΚ, κάνοντας λόγο για απόφαση σύνεση και ευθύνης.

Με παρέμβαση στο «Μέρα Μεσημέρι» η εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Χριστίνα Παπαδοπούλου, σημείωσε ότι η αναστολή των κινητοποιήσεων συμβάλει στη συνέχιση του εποικοδομητικού διαλόγου που υπάρχει μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών.

 

Τα σχέδια υπάρχουν

Σε κατάσταση επιφυλακής παραμένει ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς, ο οποίος διατηρεί τα Σχέδια στο «συρτάρι», παραμένοντας σε ετοιμότητα να τα επαναφέρει αν δεν ευοδώσει ο διάλογος.

Όπως ανέφερε στο «Μέρα Μεσημέρι» ο Εκπρόσωπος Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, Βραχίμης Κουτσολουκάς, «τα σχέδια υπάρχουν και προσαρμόζονται ανάλογα, αν παραστεί ανάγκη θα προσαρμοστούν και θα χρησιμοποιηθούν».

Σήμερα και με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις ελεύθερες περιοχές, η ζήτηση όπως ανέφερε ο κ. Κουτσολουκάς ανέρχεται στα 620 μεγκαβάτ, εκ των οποίων οι 80 δίνονται από τα φωτοβολταϊκά, και τα υπόλοιπα  καλύπτονται από τις συμβατικές μονάδες.