Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ενεργεια ευρωπη φυσικο αεριο

“Τελικά θα πρέπει να κρατήσουμε τα μπουκάλια (της σαμπάνιας) στο ψυγείο, δεν είναι ακόμη δροσερά”....

Με αυτήν την φράση, ο Γιόζεφ Σικέλα, προεδρεύων στη σύνοδο των υπουργών ενέργειας της Ευρωζώνης, προσπάθησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε το γεγονός ότι και η πέμπτη έκτακτη σύσκεψη επί της προεδρίας του, παρήλθε χωρίς συμφωνία στο σίριαλ της τιμής του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Ο Τσέχος υπουργός βιομηχανίας πάντως εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ζήτημα θα επιλυθεί στις 19 Δεκεμβρίου, στην τελευταία προγραμματισμένη αυτήν την φορά συνάντηση πριν τα Χριστούγεννα.

Ο διχασμός παραμένει αλλά τουλάχιστον σύμφωνα με όλες τις πλευρές η απόσταση μεταξύ των 2 στρατοπέδων έχει μειωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μαραθώνια συζήτηση – κάτι που μόνο οι ΥΠΟΙΚ στα χρόνια των Ελληνικών μνημονίων μας έχουν συνηθίσει – ξεκίνησε με τεράστια απόσταση ανάμεσα στις 2 πλευρές. Το στρατόπεδο του πλαφόν μιλούσε για 100€ και οι “αντιδραστικοί” 275€. Προϊούσης της διαπραγμάτευσης περάσαμε όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σικέλα στο 150€-200€, μετα στο 200€-220€, στη συνέχεια στο 160€-220€ για να οδηγηθούμε στην απόφαση το ...κουτάκι της τιμής να μείνει κενό.

Στο τραπέζι πάντως δεν είναι μόνο η λύση της μιας τιμής πάνω από την οποία θα ενεργοποιείται το πλαφόν. Συζητείται επίσης και η προσέγγιση του διαρκώς αυξανόμενου πλαφόν που το θέλει να μετατοπίζεται προς τα πάνω μετά από ένα συγκεκριμένο αριθμό ημερών στη διάρκεια των οποίων η τιμή του φυσικού αερίου θα το ξεπερνά. Επίσης θα πρέπει να συμφωνηθούν και ο αριθμός των ημερών υπέρβασης που θα ενεργοποιεί το μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς όπως αποκαλείται , αυτή τη στιγμή είναι στις 3 ημέρες, αλλά και το spread σε σχέση με την τιμή του LNG.

Oι υπουργοί των χωρών που έχουν επιφυλάξεις θα έχουν χρόνο έως τη Δευτέρα για να συζητήσουν με τους ειδικούς όπως αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου αλλά και για να διαβουλευθούν με τους συναδέλφους τους των οικονομικών καθώς όπως παραδέχθηκε η επίτροπος ενέργειας Κάντρι Σίμσον , το πλαφόν θα έχει επιπτώσεις στις αγορές χρήματος και όλα αυτά πρέπει να αξιολογηθούν.

Όχι πάντως ότι δεν συντελέστηκε πρόοδος. Ακόμη και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χαμπεκ παραδέχθηκε συμφωνία 90-95% σχεδόν σε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες. Συμφωνήθηκε αυτόματος μηχανισμός αποσύνδεσης του μηχανισμού ώστε να μην απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις κάτι που ήθελαν οι πολέμιοι του πλαφόν, συμφωνήθηκε το πλαφόν να μην αφορά μόνο τις τιμές του δείκτη TTF αλλά να προστεθούν και άλλοι κόμβοι και να εξαιρεθούν τα συμβόλαια over the market, εξωχρηματιστηριακά, που γίνονται μεταξύ 2 συμβαλλόμενων ηλεκτρονικά.

Η συμφωνία στο πλαφόν σημαίνει ότι προχωράνε αυτόματα και τα θέματα της επιτάχυνσης της αδειοδότησης των ΑΠΕ, των μέτρων ενίσχυσης της ενεργειακής αλληλεγγύης, της δημιουργίας του συμπληρωματικού στον TTF δείκτη τιμών και των κοινών προμηθειών φυσικού αερίου τα οποία έχουν συμφωνηθεί.

Κι αν δεν υπάρξει ομοφωνία; Μετά από όλες αυτές τις εξαντλητικές συζητήσεις , έχει μάλλον καταστεί σαφές μεταξύ των εμπλεκομένων ότι απόφαση πρέπει να υπάρξει ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων.

Ο Γιόζεφ Σικέλα ήταν σαφής: “Θα ήθελα να έχω ομοφωνία αλλά αν ακόμη έχουμε μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ αυτών (που θέλουν τιμή) με το 1 μπροστά κι αυτών που θέλουν πάνω από 200€ τότε δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να επιτύχω ομόφωνη απόφαση”