Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ιράν

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, το Ιράν προχώρησε σήμερα στην εκτέλεση δεύτερου προσώπου, με αφορμή τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν τους τελευταίους μήνες, μετά τη σύλληψη από την αστυνομία ηθών και τον θάνατο της κουρδικής καταγωγής Ιρανής, Μάχσα Αμίνι, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το δικαστικό διαδικτυακό πρακτορείο Mizan Online, ο 23χρονος Majid Reza Rahnavard εκτελέστηκε δημόσια διά απαγχονισμού, αφού στις 29 Νοεμβρίου καταδικάστηκε με την κατηγορία ότι «διεξήγαγε πόλεμο εναντίον του θεού», επειδή μαχαίρωσε μέχρι θανάτου δύο φρουρούς ασφαλείας, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Την περασμένη Πέμπτη, στις 8 Δεκεμβρίου, εκτελέστηκε ακόμα ένας άντρας από την ιρανική κυβέρνηση, ο Mohsen Shekari, με την κατηγορία του τραυματισμού φρουρού ασφαλείας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Η πρώτη εκείνη εκτέλεση προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή προς το ιρανικό κράτος.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, οι ιρανικές αρχές διεξάγουν «εικονικές δίκες με σκοπό να τρομοκρατήσει όσους συμμετέχουν στις διαδηλώσεις που έχουν συνταράξει το Ιράν», σκοπεύοντας να αποδώσουν την θανατική ποινή σε τουλάχιστον 21 άτομα.

Η ομάδα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων HRANA αναφέρει ότι μέχρι την Κυριακή είχαν χάσει τη ζωή τους 488 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων 68 ανήλικοι, ενώ 18.259 άτομα έχουν συλληφθεί. Αναφέρεται, επίσης, ότι 62 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι οι διαδηλώσεις στοίχισαν τη ζωή σε 300 ανθρώπους, ενώ το ιρανικό κράτος ανακοίνωσε ότι 200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχασαν τη ζωή τους κατά τις διαδηλώσεις.