Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ανθρώπινα δικαιώματα

Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει δεσμευμένη στην προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών σε όλους τους πολίτες, επεσήμανε σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει, 74 χρόνια μετά την υπογραφή της Παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξακολουθούμε να είμαστε μάρτυρες συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την πανδημία, την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τις αλυσιδωτές κρίσεις παγκοσμίως να ένα κοινό παρονομαστή, τον ανθρώπινο πόνο.

«Η ημέρα αυτή δεν επιτρέπει εορτασμούς, αλλά επιβάλλει βαθιά περισυλλογή, ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, όπου εδώ και 48 και πλέον χρόνια υπάρχει συστηματική παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, ως συνέπεια της Τουρκικής Εισβολής του 1974», σημειώνει.

Όταν η Ελέανορ Ρούσβελτ ως κύρια εμπνευστής της Παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οραματίστηκε ένα μέλλον χωρίς διακρίσεις, ήθελε να τεθούν τα θεμέλια για νέα, πολυσυλλεκτική γενιά που διδάχτηκε από τον ανείπωτο πόνο και την καταστροφή που προκάλεσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, συνεχίζει ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας πως κατά την παρουσίαση πριν από 74 χρόνια της Διακήρυξης είχε επίγνωση της σπουδαιότητας του κειμένου τόσο για τον ΟΗΕ όσο και την ανθρωπότητα.

Σήμερα όμως, σημειώνει, η κατάσταση απέχει από το να χαρακτηριστεί ιδανική, με τα στατιστικά της αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας και τους υψηλούς δείκτες κακοποιητικών συμπεριφορών ειδικότερα εις βάρος γυναικών και κοριτσιών να πρέπει να μας ανησυχούν ως κοινωνία.

Αυτή η δυσοίωνη πραγματικότητα μάς δείχνει ότι κάθε μέρα του χρόνου πρέπει να είναι ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζει ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας πως η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί εγερτήριο κάλεσμα που απευθύνεται προς όλους μας, με τις κυβερνήσεις καλούνται να εργαστούν μαζί, ενισχύοντας την πολυμέρεια και την οικουμενική αλληλεγγύη.

Σημειώνει, επίσης, πως στο παραπάνω πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποβάλει υποψηφιότητα και ευελπιστεί να εκλεγεί, για πρώτη φορά, ως μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2025-2027.

Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει δεσμευμένη στην προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα της καταγωγής, τάξης, γλώσσας, θρησκείας ή προσωπικών πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού ή ατόμων με αναπηρίες και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την εγγύηση της απρόσκοπτης απόλαυσης αυτών των δικαιωμάτων, καταλήγει.