Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Η ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γίνεται όλο και εντονότερη και η ένωση δυνάμεων αποτελεί μονόδρομο για το σεβασμό και την αναγνώριση  τους, διαμηνύει η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη.

Σε μήνυμά της, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κ. Στυλιανού-Λοττίδη τονίζει: «Τι και αν υπάρχουν δεσμευτικά πια κείμενα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν αυτά δεν είναι δυνατά από μόνα τους να αποτρέψουν τις παραβιάσεις που γίνονται σε ολόκληρη την ανθρωπότητα».

«Συνάνθρωποί μας», αναφέρει, «εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις, περιθωριοποίηση ή και εκμετάλλευση, ενώ οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες  και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις ή συνθήκες δίωξης που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες καταγωγής τους, αντανακλούν την αποτυχία μας ως παγκόσμιοι πολίτες στην διαφύλαξη της αποτελεσματικής απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αδιακρίτως και ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Προσθέτει, επίσης, ότι «οι σκοτεινοί δρόμοι του πολέμου συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν, οι σειρήνες συνεχίζουν να απειλούν, άλλοτε για να διεγείρουν μνήμες κι άλλοτε για να θέσουν σε εγρήγορση  πρόσωπα μπροστά στο επαπειλούμενο κίνδυνο».

Αναφερόμενη στην Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως αναγκαίο μέσο  διαφύλαξης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η κ. Λοττίδη αναφέρει πως «απέναντι στην παράνοια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, γίνεται σήμερα η θύμηση της πιο επίκαιρη από ποτέ», προσθέτοντας ότι «ένοπλες συρράξεις, βασανιστήρια, αιχμάλωτοι πολέμου, βιασμοί, ξεριζωμός απελπισία, με την ανθρωπότητα να δοκιμάζει και πάλι τις αντοχές της και δη τις ψυχικές».

Όπως σημειώνει «ως θεσμός Ombudsman, και ΝHRI (Εθνική Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) ως θεματοφύλακες του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουμε καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και την στήριξη τους», συμπληρώνοντας ότι «έχουμε ρόλο να γίνουμε η φωνή και η κραυγή τους, και ειδικότερα φέτος, με την πρόσφατη επαναξιολόγηση του Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την αρμόδια Υποεπιτροπή ΟΗΕ ως NHRI, απονέμοντας το καθεστώς (status) Α για πρώτη φορά, ο ρόλος μας αυτός γίνεται εντονότερος και η ευθύνη μας μεγαλύτερη.