Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αρχιε

Σε περίπου μια εβδομάδα ο κυπριακός λαός θα οδηγηθεί στην κάλπη προκειμένου να αναδείξει το τριπρόσωπο μέσα από το οποίο θα αναδειχθεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. 

Σε έρευνα που διενήργησε, για λογαριασμό του ΑΝΤ1, η εταιρεία CYMAR Market Research Ltd, δείχνει προβάδισμα στον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο με ποσοστό 21% στην πρόθεση ψήφου. 

Όσον αφορά την αναγνωρισιμότητα  των υποψηφίων μετρήθηκε σε δύο φάσεις, αρχικά καταγράφοντας τα ονόματα των υποψηφίων που μπορούσαν οι συμμετέχοντες της έρευνας να ανακαλέσουν  από μόνοι τους και μετέπειτα καταγράφοντας την ολική γνώση με υπενθύμιση των ονομάτων. Η αναγνωρισιμότητα καταγράφεται ψηλότερη για τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο  τον οποίο αυθόρμητα ανέφερε το 64% και μετά από υπενθύμιση το 80%. Ακολουθούν οι Μητροπολίτες Μόρφου, Πάφου και Ταμασού και Ορεινής τους οποίους μετά από υπενθύμιση το ποσοστό που τους γνωρίζει προσεγγίζει τα ¾ του εκλογικού σώματος. 

Για τους Μητροπολίτες Πάφου Γέωργιο και Ταμασού και Ορεινής Ησαϊα  οι αυθόρμητες αναφορές υπερβαίνουν ελαφρά το 50%. 

Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος αν και έχει χαμηλότερες αυθόρμητες αναφορές στο 47% επιτυγχάνει οριακά ψηλότερη αναγνωρισιμότητα.  Για τους υποψηφίους Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο και Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομο η αναγνωρισμότητα είναι χαμηλότερη. Για τον Κωνσταντίας Βασίλειο οι αυθόρμητες αναφορές ανέρχονται στο 34% και η ολική αναγνωρισιμότητα στο 50%. Για τον Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομο οι αυθόρμητες αναφορές ανέρχονται στο 28% και η ολική αναγνωρισιμότητα στο 54%. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας ¼ του εκλογικού σώματος μέχρι πριν επτά μέρες δεν μπορούσε να ονομάσει αυθόρμητα κανένα από τους υποψηφίους για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. Ακόμη και μετά από υπενθύμιση ποσοστό 13% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ή έχει ακούσει για κάποιο από τους υποψηφίους. Η άγνοια είναι αρκετά πιο έκδηλη μεταξύ των ψηφοφόρων κάτω των 25 ετών.  Ποσοστό 59% δεν μπορεί να ονομάσει κανένα υποψήφιο αυθόρμητα και 31% ούτε γνωρίζει κάποιον μετά από υπενθύμιση των ονομάτων. 

α

Σύμφωνα με ευρήματα της έρευνας στην πρόθεση ψήφου και εάν οι εκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη Κυριακή τι θα ψήφιζαν οι ερωτηθέντες, καταγράφεται προβάδισμα του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, για τον οποίο εκφράζει πρόθεση επιλογής στις προσεχείς εκλογές το 21%.

Ακολουθεί ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαϊας με 12% και ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος με ποσοστό 10%. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα ένα αρκετά ψηλό ποσοστό που φτάνει το 29% δηλώνει ότι θα απέχει από τις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Ακόμα, ένα 14% δεν τοποθετείτε στην ερώτηση αυτή. 
 

αρχιε