Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η Διοίκηση του ΑΗΚ επιβάλλεται να τοποθετηθεί επίσημα στα καίρια ζητήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι και "ταλαιπωρούν τον οργανισμό" και να ενημερώσει για τις προθέσεις της, ζητά με επιστολή της προς τον Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ, η συνδικαλιστική οργάνωση ΑΣΤΕΠΑΗΚ, ενώ ζητά διευκρινίσεις σε σχέση με τα μέτρα από τις υπόλοιπες συντεχνίες.
 

Στην επιστολή της, η οργάνωση κάνει λόγο για "απαράδεκτη συμπεριφορά και αδιάλλακτη θέση" του Υπουργείου Ενέργειας και του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ για το Διοικητικό Συμβούλιο λέει ότι η στάση του "προσπαθεί με έντεχνο τρόπο να στηρίξει τις αποφάσεις των Υπουργείων" και η Διοίκηση "αφήνει τον οργανισμό εκτεθειμένο με την παθητική της στάση, χωρίς να παίρνει επίσημα θέση για τα θέματα που απασχολούν, όχι μόνο τους υπαλλήλους του οργανισμού, αλλά και όλους  τους πολίτες".

"Οι εργαζόμενοι έχουν μείνει μόνοι να παλεύουν για να σώσουν ό,τι σώζεται", αναφέρει η ΑΣΤΕΠΑΗΚ, σημειώνοντας ότι διατηρούν σε λειτουργία τις υπηρεσίες της ΑΗΚ, σε αρκετές περιπτώσεις εις βάρος της υγείας και ασφάλειας τους, ενώ παράλληλα προσπαθούν να προστατεύσουν την ΑΗΚ από "την επίθεση που δέχεται και ταυτόχρονα να προειδοποιήσουν για τις προθέσεις της κυβέρνησης προς ιδιωτικοποίηση ενός ακόμη μη κερδοσκοπικού οργανισμού κοινής ωφελείας".

Η συντεχνία σημειώνει ότι αναμένει από τη Διοίκηση να προβεί σε άμεσες ενέργειες που θα λύσουν το πρόβλημα υποστελέχωσης του οργανισμού, ενώ άμεσα πρέπει να παρθεί απόφαση να επιστρέψουν στην εργασία τους υπάλληλοι που κατά καιρούς, λόγω αναγκών της υπηρεσίας, μετακινήθηκαν σε άλλα τμήματα και εκτελούν καθήκοντα εκτός του σχεδίου υπηρεσίας τους, ή να μετονομαστούν σύμφωνα με τα καθήκοντα που εκτελούν. Επίσης, ζητούν η διοίκηση να προβεί άμεσα σε ενέργειες συμπλήρωσης των κενών θέσεων πρώτου διορισμού και θέσεων προαγωγής.

"Στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι υπόλοιπες συντεχνίες του οργανισμού, ταυτόχρονα εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν", αναφέρουν, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα υποστελέχωσης δεν παρουσιάζεται μόνο στα τμήματα κατασκευών, λειτουργίας και συντήρησης, αλλά σε όλο το εύρος λειτουργίας του οργανισμού, επομένως δεν θα έπρεπε να εξαιρείται κανείς κατά την εφαρμογή των μέτρων.

Όσο αφορά τη λειτουργία των έξι ατμοηλεκτρικών μονάδων, η συντεχνία συμφωνεί να τεθούν εκτός λειτουργίας, νοουμένου ότι το επιτρέπουν οι ανάγκες, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλωτές. "Επιπρόσθετα, θέση μας ως ΑΣΤΕΠΑΗΚ είναι όπως γίνει εκστρατεία σωστής ενημέρωσης της πολιτείας για τους πραγματικούς λόγους που προκύπτει ψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και κατ’ επέκταση  στους λογαριασμούς των καταναλωτών", αναφέρουν.

Σε σχέση με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τις άλλες συντεχνίες, διερωτάται η ΑΣΤΕΠΑΗΚ για τον λόγο που αποφασίστηκαν αυτή τη χρονική περίοδο, καθώς και ποια αιτήματα πρέπει να ικανοποιηθούν για να θέσουν τα μέτρα σε λήξη. "Ζητούμε δημόσια ως ΑΣΤΕΠΑΗΚ όπως έχουμε περεταίρω ενημέρωση από τις συντεχνίες που αποφάσισαν τα μέτρα αυτά. Τα μέτρα αφορούν άμεσα το Τεχνικό και Εργατικό προσωπικό, κλάδοι στους οποίους είναι ενταγμένα όλα μας τα μέλη", αναφέρει.