Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυ

Οι προοπτικές της βιομηχανίας μας είναι μεγάλες όπως και οι ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας των νέων μας σε αυτήν, ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου «Επαγγέλματα του Μέλλοντος – Νέες Δεξιότητες».

Το συνέδριο, που διοργάνωσε το απόγευμα στη Λεμεσό η διεύθυνση της Α’ Τεχνικής Σχολής Λεμεσού,  είχε στόχο στην παρουσίαση νέων δεξιοτήτων που καλούνται να αποκτήσουν οι αυριανοί εργαζόμενοι των νέων τεχνολογικών επαγγελμάτων στη σύγχρονη αγορά εργασίας.

Στο χαιρετισμό της, η Νατάσα Πηλείδου ανέφερε πως «δυστυχώς, πολλοί νέοι, αλλά και πολλοί γονείς, βασίζουν τις αποφάσεις τους στις προσδοκίες που ενδεχομένως να αντικατοπτρίζουν τις αντιλήψεις μιας άλλης εποχής, σε σχέση με το τι σημαίνει ένα επάγγελμα που μπορεί να αποφέρει καρπούς από πλευράς ασφάλειας, καταξίωσης και της επιτυχίας όπως εμείς την προσδιορίζουμε».

Ωστόσο, συνέχισε, η επιτυχία είναι απόλυτα συνυφασμένη με αυτό που μας ικανοποιεί και σημείωσε πως «πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη στην κάθε απόφαση τις δεξιότητες σε κάθε παιδί αλλά και το τι έχει να προσφέρει η αγορά εργασίας».

Σημείωσε ότι από τις επισκέψεις σε πολλές βιομηχανίες, «πραγματικά δεν περίμενα ποτέ ότι η βιομηχανία της Κύπρου θα είχε τόση προοπτική αλλά και τόσα στολίδια της βιομηχανίας, τα οποία όχι μόνο προσφέρουν επαγγελματικές ευκαιρίες αλλά έχουν τη δυνατότητα αειφόρου ανάπτυξης, μέσα σε ένα περιβάλλον που να αγκαλιάζει την κυκλική οικονομία, την περιβαλλοντική ευσυνειδησία και να προσφέρει στους νέους τεράστιες προοπτικές».

Υπογράμμισε επίσης την αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια στο ΑΕΠ, αφού όπως είπε, από 8,1% το 2020, έφτασε το 8,5% το 2022, ενώ η αύξηση της απασχόλησης, έφτασε στο 9%, από 8,1%.

«Ακόμα και μέσα σε πολύ λίγα χρόνια και πολύ λίγη προσπάθεια βλέπουμε ότι υπάρχει πρόοδος. Και ως Υπουργείο θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και με τα σχέδια χορηγιών και με τις προσπάθειες που κάνουμε για να μπορέσουμε να συμβάλουμε στην απόκτηση περισσότερων δεξιοτήτων και στην ώθηση περισσότερων νέων στη βιομηχανία», συμπλήρωσε.

Υπέδειξε δε ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν οι μαθητές που ακολούθησαν την τεχνική εκπαίδευση, έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και εργοδότηση στη βιομηχανία, «με εξαιρετικές αμοιβές». «Στον τομέα της μεταποίησης, οι προσοντούχοι και άλλοι ειδικοί παίρνουν μέσο μισθό που ξεπερνά τα 1,900 ευρώ το μήνα, ενώ οι τεχνικοί και ειδικευμένοι τεχνίτες λαμβάνουν από 1,500 έως 1,700 ευρώ, την ώρα που ο μέσος μισθός σε άλλα επαγγέλματα δεν ξεπερνά τα 1,200 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πηλείδου. 

Οι προοπτικές ανέλιξης, συνέχισε, είναι τεράστιες «δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τόσα πολλά άτομα που να ασχολούνται με τον τομέα αυτό.

Ανέφερε επίσης ότι, από τις συνεντεύξεις με νέους εργαζόμενους στον τομέα, στο πλαίσιο μίας σειράς μικρών ταινιών του Υπουργείου, με τίτλο «Give Industry A Chance», όλοι μιλούν για την ικανοποίησή τους από την εργασία τους, για την ασφάλεια που αισθάνονται στο χώρο εργασίας τους και για τις προοπτικές εξέλιξης.

«Είμαι σίγουρη ότι αν δώσουμε μια ευκαιρία στη βιομηχανία, όπως λένε και τα φιλμάκια μας, μπορούμε όχι μόνο να βοηθήσουμε την οικονομία μας να αναπτυχθεί περαιτέρω, αλλά και εμείς οι ίδιοι να αποκομίσουμε πολλά», πρόσθεσε.

Διαβεβαιώνοντας ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τη βιομηχανία του τόπου, η κ. Πηλείδου ανέφερε πως «οφείλουμε να δώσουμε τα αναγκαία εφόδια στα παιδιά μας ούτως ώστε να λάβουν μόνα τους τις ορθές αποφάσεις και να μπορούν μέσα από τις γνώσεις, εμπειρίες και το βιογραφικό τους να σταθούν στα πόδια τους και να κάνουν αυτό που τους ευχαριστεί».