Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρωπαικη ενωση

Εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, επιμένοντας στις επιθετικές ενέργειές της εναντίον γειτονικών χωρών, αλλά πρωτίστως στις προκλήσεις και απειλές εναντίον κρατών-μελών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μία απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη θέση αυτή διατύπωσαν αρμόδιες πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία του, όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά με τα οποία κατηγορείται η Κομισιόν ότι αντιμετωπίζει δύο δυνάμεις εισβολής, την Τουρκία εναντίον της Κύπρου από τη μια, και τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας από την άλλη. Οι ίδιες πηγές υπέδειξαν πως τα κράτη-μέλη θα χρειαστεί στο άμεσο μέλλον να συζητήσουν το σκηνικό που συνεχίζει να δημιουργεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, με δεδομένο τον επιθετικό χαρακτήρα κάθε απόφασης και ενέργειας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερα καθώς η εκτίμηση στις Βρυξέλλες είναι πως θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση ενόψει των εκλογών στη χώρα, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Στις Βρυξέλλες δεν αναμένουν υλοποίηση των απειλών της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας του τύπου «θα έρθουμε νύχτα», και αυτό γιατί δεν θεωρούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει επιθετική ενέργεια εναντίον μιας άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ. Ενώ υποδεικνύεται η διαφορά αντιμετώπισης που υπάρχει μεταξύ της Κομισιόν, και συγκεκριμένα του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιοζέπ Μπορέλ, και συγκεκριμένων κρατών-μελών, τα οποία αντιστέκονται ακόμα και σε συζήτηση τιμωρητικών μέτρων εναντίον της Τουρκίας για την επιθετική συμπεριφορά της.

Παρά τη σαφή θέση για την ανάγκη η Τουρκία να πιεστεί ώστε να τερματίσει τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, οι ίδιες πηγές επανέλαβαν τη σημασία που η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να της αποδίδει, ως ισχυρού γείτονα, και χώρας μέλους του ΝΑΤΟ η οποία έχει και ρόλο και λόγο στα της περιοχής, υποδεικνύοντας πως «η Ευρώπη οφείλει να συνεχίσει να διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία».

Η ΕΕ και το Ουκρανικό

Με ακόμα μεγαλύτερο σθένος τοποθετήθηκαν οι ίδιες κοινοτικές πηγές εναντίον της Ρωσίας, αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της Κομισιόν να συνεχίσει στον δρόμο των κυρώσεων και των αυστηρών μέτρων εναντίον της, καθώς και της παράλληλης οικονομικής, στρατιωτικής και άλλης στήριξης της Ουκρανίας, ώστε να συνεχίσει να αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή. Σημειώνεται ότι η βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία θα αγγίξει μέχρι τον επόμενο χρόνο τα €40 δις.

«Αποτελεί θέμα αρχής για την Ευρώπη, να αντισταθεί, μαζί με την Ουκρανία, στα σχέδια του Πούτιν να αναβιώσει τον τσαρικό κόσμο, και να δημιουργήσει ουδέτερη ζώνη γύρω από τα εδάφη που διεκδικεί ως ρωσικά. Διότι σε αντίθετη περίπτωση, ο Πούτιν θα συνεχίσει την επεκτατική δράση του.» Και διερωτήθηκαν ποιά χώρα θα πάρει σειρά, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Πολωνία;

Για δε τις συνέπειες που βιώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, εξαιτίας της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που η Ρωσία έχει προκαλέσει, με τη συνεχιζόμενη πολεμική δραστηριότητά της εναντίον της Ουκρανίας, οι κοινοτικές πηγές τόνισαν πως είναι απαραίτητο να μπει ένας φραγμός στα βάρβαρα σχέδια του Ρώσου Προέδρου, με όποιο τίμημα. Εναπόκειται, ανέφεραν, στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πείσουν τους λαούς των χωρών-μελών ότι θα χρειαστεί να υποφέρουν φέτος το χειμώνα, αλλά μπορούν να βρεθούν ευρωπαϊκές λύσεις τα προβλήματά τους, αρκεί να κλείσει ο δρόμος στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

*Βρυξέλλες, Αποστολή