Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χρ

Μήνας προσδοκιών για τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες ο Δεκέμβριος, καθώς η περίοδος των γιορτών διαχρονικά συνοδεύεται με αγορές και δώρα. Πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει ο 13ος μισθός, ο οποίος ωστόσο για ορισμένους δεν είναι δεδομένος. 

Όπως ανέφερε στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1 ο Ανώτερος Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων, Ξένιος Μάμας 13ος μισθός βασίζεται κυρίως σε ατομικές συμβάσεις και συμφωνίες, τονίζοντας ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει νομοθεσία η οποία να καθιστά τον 13ο μισθό καταβλητέο σε οποιονδήποτε εργαζόμενο.

Ο 13ος μισθός καθίσταται καταβλητέος μόνο στην περίπτωση που προνοείται από συλλογική σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ του εργοδότη και των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε οποιονδήποτε κλάδο ή μέσω ατομικού συμβολαίου που συνάπτει ένας εργαζόμενος με τον εργοδότη του.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν συμβόλαια, ωστόσο σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο παρακολουθεί τις προηγούμενες πρακτικές της κάθε επιχείρησης. Εάν η πρακτική ήταν να παραχωρείται 13ος μισθός τα προηγούμενα χρόνια, με βάση τον νόμο περί προστασίας των μισθών, τότε ο 13ος μισθός καθίσταται καταβλητέος νομικά και για τα επόμενα χρόνια.