Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρίπτη των πτηνών

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία θανάτωσης των υδροβίων στις δύο ιδιωτικές συλλογές στην ελεύθερη Αμμόχωστο όπου έχουν εντοπιστεί τέσσερα κρούσματα γρίπης των πτηνών.

Ωστόσο επειδή τα πτηνά δεν ήταν όλα συγκεντρωμένα σε ένα χώρο και με δεδομένο ότι στην περιοχή υπάρχουν και δύο λίμνες, οι λειτουργοί των κτηνιατρικών υπηρεσιών θα συνεχίσουν τους ελέγχους και τις επόμενες μέρες ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν έχει διαφύγει κάποιο μολυσμένο πτηνό.

Στο μεταξύ δείγματα λήφθηκαν και από πτηνά σε υποστατικά που γειτνιάζουν με τις δύο συλλογές, χωρίς ωστόσο να βρεθεί άλλο θετικό περιστατικό Γρίπης των Πτηνών.

Όσο για τα 19 άτομα που ήταν υπό την επιτήρηση των ιατρικών υπηρεσιών, πληροφορίες αναφέρουν ότι κανένα δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα γρίπης των πτηνών.  

Ελισάβετ Κωνσταντίνου- Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών Υπ. Υγείας 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί κρούσματα σε άνθρωπο από τη γρίπη των πτηνών. Και τα περισσότερα από τα άτομα που ήταν στα πρωτόκολλα παρακολούθησης από την μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης έχουν ολοκληρώσει τις μέρες της παρακολούθησης χωρίς την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να υπάρξει και σχετική ανακοίνωση για ενημέρωση των πολιτών για την γρίπη των πτηνών.

Ελισάβετ Κωνσταντίνου- Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών Υπ. Υγείας

Θα απευθύνεται και στους κυνηγούς γιατί όπως αντιλαμβάνεστε είναι εποχή κυνηγιού και θα πρέπει να τους ενημερώσουμε για τα συμβάντα και τι προφυλακτικά ατομικά μέτρα θα πρέπει να παίρνουν. Αλλά και γενικότερα μέτρα προς τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Οι αρμόδιοι καθησυχάζουν ότι ο συγκεκριμένος ιός δύσκολα μεταδίδεται στον άνθρωπο.