Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ζελένσκι Κλίτσκο

Σε καυγά… σε δημόσια θέα και μάλιστα παρατεταμένο έχουν μπει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Σύμφωνα με την Kyiv Post, ο Κλίτσκο, πρώην επαγγελματίας πυγμάχος και δήμαρχος του Κιέβου, έχει εισέλθει σε μια έντονη αντιπαράθεση με τον Ζελένσι. Φαίνεται ότι διαφωνούν σχετικά με την αποτελεσματικότητα των όσων κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση της πρωτεύουσας για να βοηθήσει τους κατοίκους του Κιέβου να αντιμετωπίσουν τις διακοπές ρεύματος που προκάλεσαν οι πυραυλικές επιθέσεις του Κρεμλίνου στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας.

Τι συνέβη

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, ο Ζελένσκι είπε σε διάγγελμά του ότι οι περισσότερες περιοχές σε ολόκληρη την Ουκρανία είχαν υποστεί μεγάλης κλίμακας διακοπές ρεύματος, αλλά μερικά από «τα μεγαλύτερα προβλήματα» ήταν στο Κίεβο.

«Γνωρίζω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει κάνει καλή δουλειά, δυστυχώς όχι σε όλες τις πόλεις. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλά παράπονα στο Κίεβο. Παρακαλώ προσέξτε. Οι κάτοικοι του Κιέβου χρειάζονται περισσότερη προστασία» είχε δηλώσει τότε.

Ο Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί ότι ο Κλίτσκο δεν κατέβαλε αρκετές προσπάθειες για να βοηθήσει τους κατοίκους του Κιέβου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των σοβαρών επιθέσεων του Κρεμλίνου στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι πολλοί κάτοικοι της πόλης έμειναν χωρίς ρεύμα για 20 ή ακόμη και 30 ώρες και ζήτησε «περισσότερη υποστήριξη» και «ποιοτική δουλειά» από το γραφείο του δημάρχου.

Ο Ζελένσκι επέκρινε επίσης τον Κλίτσκο σχετικά με την παροχή καταφυγίων έκτακτης ανάγκης -τα λεγόμενα «σημεία του αήττητου». «Περιμένω ποιοτική δουλειά από το γραφείο του δημάρχου. Κανείς δεν θα συγχωρήσει σε κανέναν τη βεβήλωση των σημείων του αήττητου στο Κίεβο, ούτε και τα ψέματα στις εκθέσεις σε διάφορα επίπεδα» δήλωσε ο Ζελένσκι.

Πώς απάντησε ο Κλίτσκο;

Ο Κλίτσκο αντεπιτέθηκε χλευάζοντας την πολεμική του Ζελένσκι ως «ανούσια» εν μέσω της ρωσικής εισβολής. Είπε ότι 430 «κέντρα θέρμανσης» (σημεία αήττητου) βοηθούν τους κατοίκους του Κιέβου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των ρωσικών επιθέσεων στις ενεργειακές εγκαταστάσεις, ενώ σχεδιάζονται περισσότερα από 100 ακόμη για περιπτώσεις ακραίων συνθηκών.

«Δεν θέλω να εμπλακώ σε πολιτικές μάχες, ειδικά στην παρούσα κατάσταση. Δεν έχει νόημα. Έχω πράγματα να κάνω. Σημειώνω όμως ότι δεν υπάρχει λόγος για χειραγώγηση. Φαίνεται, για να το πω ήπια, άσχημο. Τόσο για τους Ουκρανούς όσο και για τους ξένους εταίρους μας» έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.

Έχει αντιδράσει το γραφείο του Προέδρου;
Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, ο επικεφαλής της παράταξης του κυβερνώντος κόμματος, Νταβίντ Αρακάμια, πρότεινε στον Κλίτσκο να εγκαταστήσει τα κέντρα θέρμανσης στην ουκρανική πρωτεύουσα μέσα σε μία βδομάδα και στη συνέχεια να τα επιθεωρήσουν μαζί.

Διαβάστε ακόμα: Τα «γυρίζει» ο Ζελένσκι για τα πυρηνικά του Πούτιν

«Δεν θα επιτρέψουμε να εμπλακούμε σε έναν πολιτικό αγώνα σχετικά με τα κέντρα θέρμανσης του Κιέβου» σημείωσε ο Αρακάμια στο κανάλι του στο Telegram. «Προτείνω στις αρχές της πόλης να διορθώσουν τα λάθη και εμείς θα τα επιθεωρήσουμε μαζί με τον δήμαρχο. Αυτό θα είναι η καλύτερη απόδειξη ότι κανένας από εμάς δεν κάνει εικασίες».

Είναι τόσο άσχημη η κατάσταση με τα σημεία θέρμανσης στο Κίεβο;
Σύμφωνα με την Kyiv Post, στην πραγματικότητα όχι, δεν είναι τόσο άσχημα. Την επομένη των σχολίων του Ζελένσκι, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επιθεώρησαν τα κέντρα θέρμανσης της πρωτεύουσας. Όπως διαπιστώθηκε, μόνο το 20% των 530 σημείων που ελέγχθηκαν από τις αρχές ήταν κλειστά, δήλωσε ο Νταβίντ Αρακάμια.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο Κλίτσκο έλεγε την αλήθεια λέγοντας ότι 430 σημεία θέρμανσης λειτουργούν στην πρωτεύουσα του Κιέβου.

Ήταν αυτή η πρώτη σύγκρουση μεταξύ τους;

Δεν είναι η πρώτη, ούτε καν η δεύτερη. Σε καιρό ειρήνης ο Ζελένσκι και ο Κλίτσκο βρίσκονταν σε μακροχρόνια πολιτική σύγκρουση. Σημειώνεται ότι ο Κλίτσκο ήταν συνεργάτης του προκατόχου του Ζελένκσι, Πέτρο Ποροσένκο. Το καλοκαίρι του 2019, το γραφείο του Ζελένσκι κατάφερε μέχρι και να απομακρύνει τον Κλίτσκο, ωστόσο εκείνος το 2020 επανεξελέγη για νέα θητεία.

Ο Κλίτσκο θεωρεί ότι ο λόγος για τις τεταμένες κακές σχέσεις με τον Ζελένσκι είναι ότι δεν εκπροσωπούν το ίδιο κόμμα.

Πηγή: In.gr