Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κίνα κορωνοϊός

Αέρα μερικής κανονικότητας έφεραν στην Κίνα οι μαζικές διαδηλώσεις και η οργή των πολιτών.

Παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε επίπεδα- ρεκόρ, άρχισε η άρση των αυστηρών περιορισμών καθώς η χώρα προσπαθεί να τροποποιήσει την πολιτική της «μηδενικής Covid».

Πολλά σημεία δειγματοληψίας στην Κινεζική Πρωτεύουσα έχουν κλείσει, καθώς δεν απαιτείται πλέον η προσκόμιση αρνητικού τεστ στα σούπερ μάρκετ ενώ από τη Δευτέρα καταργείται και στο μετρό.

Την ίδια ώρα οι αρχές στην πόλη Σεντζέν ανακοίνωσαν ότι δεν θα απαιτείται τεστ στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με την Capital Economics, «τίποτα από όλα αυτά δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως θεμελιώδης απομάκρυνση από την πολιτική ‘μηδενικής covid’, αλλά περισσότερο ως προσπάθεια αυτή να γίνει πιο στοχευμένη και λιγότερο κοστοβόρα. Ο στόχος παραμένει τα κρούσματα να μειωθούν γύρω στο μηδέν».

Την απόφαση της Κίνας, για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων χαιρετίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Με χαρά μαθαίνουμε ότι οι κινεζικές αρχές προσαρμόζουν την υφιστάμενη στρατηγική τους. Ελπίζουμε ότι αυτό θα προχωρήσει και βλέπουμε ότι αναδύεται μία συναφής και στοχευμένη πολιτική που εξισορροπεί τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού με τις ζωές,, την ευημερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της Κίνας», σχολίασε ο Υπεύθυνος Προγράμματος Εκτάκτων Καταστάσεων του ΠΟΥ, Michael Ryan.

Ξένα μέσα, επικαλούμενα πηγές από τις κινεζικές αρχές αναφέρουν ότι η χώρα αναμένεται να χαλαρώσει και άλλο σε εθνικό επίπεδο τις απαιτήσεις για τεστ και να επιτρέπει στους ασθενείς με Covid και στις στενές τους επαφές να μένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Προχθές πάντως διαδηλωτές έβαλαν φωτιά και έκαψαν κέντρο καραντίνας στην πόλη Λαντσοόυ στη βορειοδυτική Κίνα.