Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παρακολουθήσεις Ευρώπη

Δεύτερο προσχέδιο έκθεσης για τις παρακολουθήσεις υπέβαλε η εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA, Sophie in 't Veld , συντηρώντας τις αιχμές κατά της Κύπρου και εναντίον άλλων χωρών για τη διαχείριση του ζητήματος των κακόβουλων λογισμικών. 

Το δεύτερο προσχέδιο, το οποίο εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, θεωρεί ότι η Κύπρος «είναι μάλλον επιεικής όσον αφορά την παροχή αδειών εξαγωγής σε εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού» και ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει η ίδια ιστορικό αγοράς τέτοιου λογισμικού. Επιπλέον, επικαλείται έγγραφο  που έδωσε το ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σύμφωνα με το οποίο διαπιστώθηκε εξαγωγή λογισμικού Pegasus από εταιρεία στην Κύπρο σε εταιρεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τιμολόγιο ύψους 7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το δεύτερο προσχέδιο είναι πάντως κουτσουρεμένο, καθώς εκτείνεται σε 56 μόλις σελίδες σε σύγκριση με το πρώτο προσχέδιο που είχε τριπλάσια έκταση 150 και πλέον σελίδων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΝΤ1, η Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέδειξε προς την εισηγήτρια ότι είχε υπερβεί την επιτρεπόμενη έκταση του προσχεδίου έκθεσης και την ανάγκασε ουσιαστικά να το περιορίσει. 

Συγκλίνουσες πάντως πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι πέραν από την έκθεση, η Επιτροπή PEGA θα ετοιμάσει και χωριστό ψήφισμα, το πρώτο προσχέδιο του οποίου αναμένεται στις αρχές του προσεχούς έτους.

Νομικά προβλήματα για την Ευρωβουλή

Την ίδια ώρα, επισημάνσεις που περιορίζουν το εύρος του έργου της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις μέσω κακόβουλων λογισμικών, περιλαμβάνονται σε απαντητική επιστολή της Europol.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η Επιτροπή PEGA είχε αποστείλει επιστολή προς την Europol ζητώντας ευγενικά όπως αναφέρει, να εισηγηθεί έρευνα στα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη. Απαντώντας η Europol αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η εθνική ασφάλεια παραμένει αποκλειστική ευθύνη των κρατών μελών, σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ακριβώς θέση, με επίκληση του άρθρου 4 παρ.2, διατύπωσε και η Πολωνία στο πλαίσιο επιστολής που απέστειλε προς την Επιτροπή PEGA. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι η όποια παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ζήτημα των παρακολουθήσεων εξαντλείται στην αποστολή πολιτικών μηνυμάτων, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρθηκαν σε συντονιστική συνάντηση της PEGA, διαπίστωσε και η Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.