Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αεροπλανο

Η Κομισιόν θα δεσμεύσει συχνότητες του δικτύου 5G, ώστε οι ταξιδιώτες να μπορούν να χρησιμοποιούν εν πτήσει τα κινητά τους τηλέφωνα χωρίς περιορισμούς και παρεμβολές στα αεροπλάνα.


Όπως ανέφερε στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1 ο Γιώργος Κωμοδρόμος, διευθυντής του τμήματος ηλεκτρονικών επικοινωνιών του Υφυπουργείου Έρευνας, πλέον καθε αεροπλάνο θα έχει τη δυνατότητα  να συνδέει το κινητό τηλέφωνο κάθε επιβάτη με διαθέσιμο wifi του αεροπλάνου.

Όπως είπε ο εξοπολισμός των αεροπλάνων θα μπορεί να λειτουργεί με τεχνολογία 5G και θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες τηλεφωνίας στους ταξιδιώτες χωρίς τους κινδύνους που υπήρχαν μέχρι τώρα. 

Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών η «λειτουργία πτήσης» θα αποτελέσει παρελθόν για τους επιβάτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais η Κομισιόν αναμένεται να ορίσει συγκεκριμένες συχνότητες του δικτύου 5G προκειμένου τα κινητά τηλέφωνα να παραμένουν συνδεδεμένα και στον αέρα.

Η απόφαση θα δώσει το «πράσινο φως» στις αεροπορικές εταιρείες να επιτρέπουν στους πελάτες τους να πραγματοποιούν και να λαμβάνουν τηλεφωνικές κλήσεις, SMS και να κάνουν χρήση των δεδομένων τους.
Η υπηρεσία θα προσφέρεται με τη χρήση ενός ειδικού εξοπλισμού δικτύου που ονομάζεται “picocell”, το οποίο ουσιαστικά θα συνδέει το δίκτυο του αεροπλάνου μέσω δορυφόρου.
«Ο ουρανός δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο όσον αφορά τις δυνατότητες που προσφέρει η υπερταχεία συνδεσιμότητα», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος για την εσωτερική αγορά.


Τι θα αλλάξει
Αυτό που θα αλλάξει είναι πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτρέψει τώρα μια συγκεκριμένη ζώνη συχνοτήτων για τη χρήση του 5G, διασφαλίζοντας ότι δεν θα παρεμβαίνει σε καμία από τις ηλεκτρονικές συσκευές στο αεροπλάνο, ώστε ο ταξιδιώτης να μπορεί να έχει το smartphone του ανά πάσα στιγμή ενεργοποιημένο.
Σημειώνεται πάντως πως το δίκτυο θα λειτουργεί μόνο σε χαμηλά υψόμετρα και όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.
Επιπλέον, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους μπορεί να διατάξει την απενεργοποίηση των κινητών τηλεφώνων ανά πάσα στιγμή, αν το κρίνει σκόπιμο.
«Το 5G θα επιτρέψει καινοτόμες υπηρεσίες για τους ανθρώπους και ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές εταιρείες», δήλωσε ο Μπρετόν.

Δείτε πιο κάτω τις δηλώσεις του διευθυντή του τμήματος ηλεκτρονικών επικοινωνιών του Υφυπουργείου Έρευνας, Γιώργου Κωμοδρόμου: