Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ολομελεια βουλης βουλευτες

Εκθέτει την Κύπρο η συμπεριφορά του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους, αυτή τη φορά ενώπιον της Ολομέλειας. Τη μήνιν του σώματος προκάλεσαν ρατσιστικές και ομοφοβικές αναφορές του, ενώ έγινε, λόγος για κηλίδα στο Κοινοβούλιο που θα μείνει στην ιστορία.

Ωστόσο, η συνεδρία σημαδεύτηκε και από άλλα επεισόδια κατά την συζήτηση για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Αποστομωτική απάντηση Αννίτας Δημητρίου στον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ. Παραβιάζοντας τα κοινοβουλευτικά θέσμια και τη δημοκρατία, της επιτέθηκε με αξιώσεις, επειδή, λέει, την ψήφισε για την Προεδρία της Βουλής.

Αννίτα Δημητρίου- Πρόεδρος της Βουλής

Πάντως θα μείνει στην ιστορία ετούτο εδώ το επίπεδο της Βουλής. Τι να πω και εγώ

Μια δήλωση που τα λέει όλα. Η Πρόεδρος της Βουλής, με την αφοπλιστική ειλικρίνεια που την διακρίνει, αποτύπωσε ξεκάθαρα στην πραγματική του διάσταση το χαμηλό επίπεδο εκφοράς πολιτικού λόγου, που διατυπώθηκε με ιδιαίτερα πρωτοφανείς ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα, που κυριολεκτικά εκθέτουν διεθνώς, το κυπριακό κοινοβούλιο.

Όλα άρχισαν, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια, του νόμου για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Όταν ο ανεξάρτητος βουλευτής Αντρέας Θεμιστοκλέους, εκφράζοντας την αντίθεση του με την προώθηση της σχετικής πρότασης Νόμου, προέβη σε φράσεις και χαρακτηρισμούς, που ο ΑΝΤ1 αρνείται να μεταδώσει, γιατί παραβιάζουν την δεοντολογία σε θέματα διακρίσεων, είναι ομοφοβικά και συνιστούν ρητορική μίσους. Αναφορές που προκάλεσαν την έντονη καταδίκη, της συντριπτικής  πλειοψηφίας των κομμάτων, οι οποίοι κάλεσαν τον κύριο Θεμιστοκλέους να ανασκευάσει.

Αβέρωφ Νεοφύτου- Υποψήφιος για την Προεδρία 

Είναι θερμότατη παράκληση. Θα είναι κηλίδα, κηλίδα στην λειτουργία του Σώματος.

«Εμείς θέτουμε θέμα τάξης, πρώτα απ’ όλα για τη βουλή και αν η βουλή σέβεται τον εαυτό της, τέτοιες συμπεριφορές όπως αυτές του κυρίου Θεμιστοκλέους δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες, ασχολίαστες και χωρίς τοποθέτηση.  Δεν μπορεί να είναι ένας τραμπούκος της πολιτικής, όπως εσείς, στη βουλή των αντιπροσώπων που έχει κανονισμούς. Λυπούμε πάρα πολύ», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

«Και λυπούμαστε πάρα πολύ για το επίπεδο. Μα τι να ξεκαθαρίσει ο κύριος Θεμιστοκλέους. Υπάρχουν τα αρμόδια όργανα της βουλής να αντιμετωπίζουν τέτοιες συμπεριφορές», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.


Ανδρέας Θεμιστοκλέους- Ανεξάρτητος υποψήφιος 

Δεν αποσύρεται, ούτε ένα γιώτα

Τελικά η Ολομέλεια της Βουλής, υπερψήφισε κατά πλειοψηφία την πρόταση νόμου για την υποχρεωτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με τα επιχειρήματα επί της ουσίας, υπέρ ή κατά, να περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Αποστομωτική απάντηση

Τα επεισόδια όμως στην Ολομέλεια είχαν και συνέχεια. Με μια πρωτοφανή για τα δημοκρατικά θέσμια, ερμηνεία από τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ, ο οποίος εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στην Πρόεδρο της Βουλής, καλώντας την να μην ανέχεται παρεμβάσεις από βουλευτές του ΑΚΕΛ. Για να πάρει αποστομωτική απάντηση.

Χρίστος Χρίστου- Πρόεδρος ΕΛΑΜ

Και για να κάθεστε σε αυτή την έδρα, το ΕΛΑΜ σας έχει στηρίξει. Και οφείλετε κάποια στιγμή, όπως απαιτείτε σεβασμό, να παρέχετε και εσείς, τον ανάλογο σεβασμό.


Αννίτα Δημητρίου- Πρόεδρος της Βουλής

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Χρίστου για την στήριξη. Αλλά σας διαβεβαιώ ότι δεν χρωστάω τίποτε σε κανέναν. Είτε αυτό, ονομάζεται ΕΛΑΜ και με στήριξε, είτε ΔΗΣΥ και με στήριξη, είτε ΑΚΕΛ και δεν με στήριξε. Εγώ είμαι και εκπροσωπώ το Σώμα, εδώ και αυτό θα κάνω μέχρι την τελευταία μέρα που θα είμαι εδώ.
 
Η συζήτηση, ωστόσο, σημαδεύτηκε από την επίθεση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, σε υπουργό παιδείας και Νομική Υπηρεσία.

Ειρήνη Χαραλαμπίδου- Βουλεύτρια ΑΚΕΛ

Συνεπώς ναι, τολμώ να πω ότι ο υπουργός δεν ξέρει τι του γίνεται .Αν θέλετε να αποφασίζει ο Εισαγγελέας, τι ψηφίζουμε, τι δεν ψηφίζουμε, τότε παραδώστε τις εξουσίες στην εκάστοτε εκτελεστική εξουσία.

Η συζήτηση, ωστόσο, σημαδεύτηκε και από άλλες αντιπαραθέσεις, όπως μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΚΟ και του βουλευτή του κόμματος Παύλου Μυλωνά, οι οποίοι κατηγόρησαν την Πρόεδρο της Βουλής ότι αγνόησε τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα και επιτέθηκε στον υπουργό Παιδείας. Με την Αννίτα Δημητρίου να απαντά, πως η επιστολή του Υπουργού απεστάλη στην Πρόεδρο της Βουλής και όχι στα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάτι που αποτελεί θεσμική παρέμβαση.