Τηλεόραση Ραδιόφωνο
09ιη

Εγκαινιάσθηκαν την Πέμπτη  από τον Υφυπουργό  Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής  Κυριάκο Κόκκινο έξι έργα έξυπνης και ψηφιακής Πόλης που υλοποίησε ο Δήμος Πάφου.

Τα έργα αφορούν την υλοποίηση και συντήρηση του Δικτύου LoRaWAN, το έξυπνο σύστημα διαχείρησης χώρων στάθμευσης (Smart Parking), και την ανάπτυξη και συντήρηση συστήματος γωγραφικών πληροφοριών (GIS).Επίσης, αφορούν στην εγκατάσταση και διαχείριση Έξυπνου Οδικού Φωτισμού (Smart Street Lighting), την εγκατάσταση και διαχείριση έξυπνων πασσάλων (Smart Poles) και την δημιουργία Κέντρου Δεδομένων (Datacenter).

Ο Υφυπουργός  ανέφερε στο πλαίσιο των εγκαινίων πως βρίσκεται σε ένα χώρο που η ιστορία , ο πολιτισμός η τεχνολογία και οι αξίες συνυπάρχουν πάνω σε ένα καμβά ο οποίος εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα έργα κάτω από την καθοδήγηση του Δημάρχου Πάφου και του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Κόκκινος ανέφερε πως η Πολιτεία στήριξε από την πρώτη στιγμή αυτή την προσπάθεια.  Επεσήμανε επίσης πως υπάρχει όραμα και σχέδιο δράσης για την μετάβαση της Κύπρου στην ψηφιακή εποχή και τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί άλματα. Ο κ. Κόκκινος απέδωσε τα εύσημα στο Δήμο Πάφου για την πρόοδο στον τομέα αυτό τονίζοντας ότι μια έξυπνη πόλη είναι μια πόλη που δίνει την δυνατότητα να υπάρχουν ευχαριστημένοι και χαρούμενοι πολίτες, κάτοικοι και επισκέπτες.  

Τα έργα που δημιουργήθηκαν στον Δήμο Πάφου συνέβαλαν στην ανακήρυξη της Πάφου ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού,  ανέφερε σε ομιλία του ο Δήμαρχος Πάφου.

Σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνα Φαίδωνος, η πόλη της Πάφου δεν προχωρεί μόνο με έργα υποδομής, πλατείας, θέατρα , παιδότοπους, γραμμικά πάρκα , Πανεπιστήμια αλλά και με έργα έξυπνης ψηφιακής πόλης. Πρόσθεσε πως τα έργα και ψηφιακής πόλης είναι αυτά που θα κάνουν την ζωή των πολιτών πιο εύκολη. Ο Δήμος Πάφου είπε ο κ. Φαίδωνος πρόκειται να εφαρμόσει σύντομα και άλλα παρόμοια συστήματα όπως η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, και συστήματος διαχείρισης της υδατοπρομήθειας. Όταν τα έργα είπε μιλούν , δεν χρειάζεται εμείς να μιλούμε πολύ.

Ο Δήμαρχος Πάφου σημείωσε ακόμη πως ο Δήμος Πάφου πρόκειται να εφαρμόσει σύντομα και άλλα παρόμοια συστήματα όπως η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και συστήματος διαχείρισης της υδατοπρομήθειας . Τελικός στόχος συνέχισε, είναι η εγκατάσταση και λειτουργία τουλάχιστον 30 διαφορετικών έργων προκειμένου η Πάφος να καταστεί πλήρως ψηφιακή πόλη.  

Πριν από τα εγκαίνια πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο “Αττικόν” ημερίδα με τίτλο ”Pafos is becoming a Smart and Digital City“. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εορτάσθηκε  η ανακήρυξη της Πάφου ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού για το 2023, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν  με εορταστική συναυλία και την αφή του Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου της πόλης από τον Δήμαρχο Πάφου.