Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Φώτης Φωτίου

Ως τραγικότερη πτυχή του κυπριακού προβλήματος, την οποία η Κυπριακή Πολιτεία δεν ξεχνά ποτέ, περιέγραψε το ζήτημα των αγνοουμένων ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σε χαιρετισμό που απέστειλε σε εκδήλωση, με θέμα τους αιχμαλώτους πολέμου της τουρκικής εισβολής, η οποία πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, στο Σπίτι της Κύπρου, στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Αιχμάλωτοι μιας Προδοσίας», σε σκηνοθεσία και κινηματογράφηση του Μιχάλη Γεωργιάδη, έρευνα του Δρ. Χρύσανθου Χρυσάνθου και παραγωγή του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Σπίτι της Κύπρου, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) και τον Παγκύπριο Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΟΚΟΕ Γιώργος Συλλούρης και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974, Βάσος Χρίστου, ενώ την ομιλία του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου ανέγνωσε ο Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Αθήνα, Ιωάννης Αδάμου.

Σχολιάζοντας το ντοκιμαντέρ, ο κ. Φωτίου σημείωσε στην ομιλία του ότι αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο και «ένα σημαντικό όπλο μνήμης την οποία οφείλουμε να συντηρούμε για να μην ξεχνάμε και να παραδειγματιζόμαστε».

«Ιδιαίτερα καθώς οι τουρκικοί σχεδιασμοί με τον αναθεωρητισμό και την νεοοθωμανική προσέγγιση και τακτική της Άγκυρας συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Κύπρο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή», επισήμανε.

Ο κ. Φωτίου κάνοντας μιας ιστορική αναδρομή αναφέρθηκε στα ορόσημα της δημιουργίας του κυπριακού προβλήματος, ενώ ειδική μνεία έκανε στη θυσία των Κυπρίων που προάσπισαν την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου το 1974.

Μιλώντας τους αγνοουμένους της τουρκικής εισβολής, ο Επίτροπος Προεδρίας σημείωσε ότι πρόκειται για την «πιο τραγική πτυχή των όσων βίωσε η πατρίδα μας το 1974».

«Εξακολουθούν να αγνοούνται 800 τόσοι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες. Για 48 τώρα χρόνια η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με καλή θέληση και ειλικρίνεια για την διακρίβωση της τύχης τους, παρά και τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων», επισήμανε.

«Είναι ανεπίτρεπτο 48 χρόνια μετά να έχουμε ακόμη αγνοούμενους. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα όμως, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για τη διακρίβωση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου μας», κατέληξε ο ίδιος.