Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λι

Θετικές ειδήσεις προκύπτουν σε μία από τις πλέον δύσκολες υποθέσεις που αφορούσε ταυτοποίηση οστών θυμάτων των βάρβαρων βομβαρδισμών με εμπρηστικές βόμβες ναπάλμ της τουρκικής αεροπορίας, τον Αύγουστο του 1964 στην Τηλλυρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑNT1 έχει προχωρήσει η ταυτοποίηση οστών που ανήκουν σε δυο πεσόντες και τα οποία εντοπίστηκαν στο κοιμητήριο της Πάφου και σε κρατήρα στον Παχύαμο.

Ο κρατήρας δημιουργήθηκε από τους αδιάκριτους τουρκικούς βομβαρδισμούς με βόμβες ναπάλμ, που έβαλαν στο στόχαστρο ακόμη και το πρόχειρο νοσοκομείο που λειτουργούσε στην περιοχή.

Οι καμένες σοροί περισυλλέγησαν και θάφτηκαν στο κοιμητήριο Πάφου, ωστόσο ανθρώπινα μέλη που εντοπίστηκαν διάσπαρτα τις επόμενες μέρες στην περιοχή του Παχύαμμου θάφτηκαν στον κρατήρα που άνοιξε εκεί που βρισκόταν το κτίριο που στεγαζόταν το νοσοκομείο εκστρατείας.

Η εκταφή στον χώρο του κρατήρα άρχισε τον Οκτώβριο του 2019, με στόχο των εντοπισμό οστών των μελών της υγειονομικής διμοιρίας της Πάφου υπό τον γιατρό Δημήτριο Μαυρογέννη που επάνδρωναν το πρόχειρο νοσοκομείο και των εθνοφρουρών που νοσηλεύονταν σε αυτό.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν φέτος και σε δυο χώρους στο κοιμητήριο Πάφου από ειδικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου John Moore του Λίβερπουλ, που είχαν ως αποτέλεσμα μαζί με τις αντίστοιχες στον Παχύαμο,  την ταυτοποίηση των οστών ακόμη δυο πεσόντων.

Τις αμέσως επόμενες μέρες και αφού παραληφθούν τα επίσημα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων, οι οικογένειες των πεσόντων θα ενημερωθούν από τον Επίτροπο Προεδρίας.

Οι γενετικές εξετάσεις έγιναν από την ομάδα του καθηγητή Μάριου Καριόλου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής. 

Προηγήθηκε το 2019 η ταυτοποίηση του εικοσάχρονου Γεώργιου Εικοσάρη στρατιώτη του 216 Τάγματος Πεζικού Γεώργιου Εικοσάρη, λείψανα του οποίου μαζί με προσωπικά του αντικείμενα εντοπίστηκαν εντός του κρατήρα που δημιουργήθηκε από τις τουρκικές βόμβες. 

Η κηδεία του τελέστηκε τον Αύγουστο του 2020 στη γενέτειρα του Δάλι.