Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κομισιον

Όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, θα καλύπτονται πλέον από τους κόμβους της ΕΕ κατά της παραπληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων Ενημέρωσης (EDMO), σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

Όπως ανακοινώθηκε, η ΕΕ θα δημιουργήσει έξι νέους κόμβους κατά της παραπληροφόρησης στο πλαίσιο του EDMO, που αποτελεί ανεξάρτητης πλατφόρμας για ελεγκτές γεγονότων, ακαδημαϊκούς ερευνητές και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη. 

Ο οργανισμός MedDMO (Mediterranean Digital Media Observatory) θα καλύπτει την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο και συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Οι νέοι κόμβοι αναμένεται να λειτουργήσουν στις αρχές του 2023 και θα συμβάλουν στις εργασίες των υφιστάμενων οκτώ που λειτουργούν ήδη από το 2021. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας διεπιστημονικής κοινότητας, ώστε να συγκροτηθεί ένα δίκτυο ικανό να εντοπίζει και να αναλύει εκστρατείες παραπληροφόρησης, να διοργανώνει δραστηριότητες γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας σε εθνικό ή πολυεθνικό επίπεδο και άλλες δραστηριότητες που στηρίζουν την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

«Η διασφάλιση της διαφάνειας, η ευαισθητοποίηση του κοινού και ο έλεγχος των γεγονότων είναι μερικά από τα σημαντικότερα εργαλεία που διαθέτουμε για την εξάλειψη της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο» ανέφερε σχετικά η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα αξιών και διαφάνειας Βέρα Γιούροβα.

«Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε την εμπειρία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων Ενημέρωσης στο πλαίσιο του κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν επίσης οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ρωσικής πολεμικής προπαγάνδας σε όλες τις χώρες της ΕΕ και σε όλες τις γλώσσες» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν σημείωσε ότι η συμβολή του EDMO θα είναι σημαντική στο πλαίσιο των δράσεων κατά της παραπληροφόρησης. 

«Η νέα πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες, που μόλις τέθηκε σε ισχύ και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ΕΕ για να καταστεί ο διαδικτυακός χώρος ασφαλέστερος, θα αναβαθμίσει σημαντικά τη μάχη μας κατά της παραπληροφόρησης» πρόσθεσε.

Οι έξι προτάσεις που επιλέχθηκαν από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων θα λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΕ (περίπου 8 εκατ. ευρώ συνολικά) μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη».

Ο κάθε ένας από τους νέους εθνικούς και περιφερειακούς κόμβους θα καλύπτει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Κροατία, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβενία.

Οι έξι οργανισμοί που επελέγησαν ως κόμβοι είναι οι LAKMUSZ – EDMO (Ουγγαρία), GADMO– German-Austrian Digital Media Observatory (Γερμανία και Αυστρία), BROD – Bulgarian-Romanian Observatory of Digital Media (Βουλγαρία και Ρουμανία), MedDMO – Mediterranean Digital Media Observatory (Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρος), ADMO – Adria Digital Media Observatory (Κροατία και Σλοβενία) και BECID – Baltic Engagement Centre for Combating Information Disorders (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία).