Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Σεργκέι Λαβρόφ

Η Μόσχα είναι πρόθυμη να διαδραματίσει υπεύθυνο ρόλο στον έλεγχο των πυρηνικών όπλων αλλά είναι αδύνατο να συζητήσει την πυρηνική σταθερότητα, παραβλέποντας την ανάμειξη της Ουάσινγκτον στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είναι ξεκάθαρο πως είναι αδύνατο να συζητήσουμε τη στρατηγική σταθερότητα σήμερα παραβλέποντας όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Επειδή ο στόχος στην Ουκρανία έχει διακηρυχθεί -όχι να σωθεί η ουκρανική δημοκρατία, αλλά να ηττηθεί η Ρωσία στο πεδίο της μάχης, ή ακόμη να καταστραφεί η Ρωσία», είπε.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας λένε πως εξοπλίζουν το Κίεβο για να το βοηθήσουν να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι εκμεταλλεύονται την Ουκρανία στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που αποσκοπεί να αποδυναμώσουν και να νικήσουν τη Ρωσία ή ακόμη και να τη διαμελίσουν.

Ο Λαβρόφ είπε πως η Μόσχα έχει εκφράσει προθυμία στο παρελθόν να συζητήσει την παράταση της συνθήκης Νέα START με την Ουάσινγκτον ώστε να λάβει υπόψη τα πλέον πρόσφατα ρωσικά υπερηχητικά όπλα.

Είπε πως η Ρωσία ήταν επίσης έτοιμη να προχωρήσει πέρα από μια κοινή δήλωση με τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο του 2021, που ανέφερε πως ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να γίνει, λέγοντας πως οποιοσδήποτε πόλεμος ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις θα ήταν απαράδεκτος.

Ωστόσο είπε πως είναι «αφελές» εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών να περιμένουν από την Ρωσία να συζητήσει στρατηγικά πυρηνικά θέματα ενώ -στα μάτια της Μόσχας- προσπαθούν να την καταστρέψουν.

Η Ρωσία αποσύρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τις συνομιλίες που επρόκειτο να διεξαχθούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Κάιρο για τη συνθήκη Νέα START, που περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει κάθε πλευρά.

Επέρριψε την ευθύνη στη δεινή κατάσταση των σχέσεων, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για τοξική αντιρωσική συμπεριφορά.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως οι συζητήσεις με την Ουάσινγκτον για μια ενδεχόμενη ανταλλαγή κρατουμένων διεξάγονται από τις μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών και πως ελπίζει ότι θα είναι επιτυχείς.

Η Ελίζαμπεθ Ρουντ, η επιτετραμμένη των ΗΠΑ στη Μόσχα, δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA σε σχόλια που μεταδόθηκαν τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, πως οι συνομιλίες συνεχίζονται μέσω του «καθορισμένου διαύλου» για μια συμφωνία προκειμένου να αποφυλακιστούν οι Αμερικανοί Μπρίτνεϊ Γκράινερ και Πολ Γουίλαν.

Είπε όμως πως η Μόσχα δεν έδωσε καμία «σοβαρή απάντηση» σε οποιαδήποτε από τις προτάσεις της Ουάσινγκτον.

Η μπασκετμπολίστρια Γκράινερ μεταφέρθηκε τον περασμένο μήνα σε μια σωφρονιστική αποικία στη ρωσική περιοχή Μορντόβια προκειμένου να εκτίσει ποινή φυλάκισης εννέα ετών για ναρκωτικά μετά τη σύλληψή της τον Φεβρουάριο με φιαλίδια που περιείχαν έλαιο κάνναβης.

Είπε στη δίκη της πως τα χρησιμοποιούσε για την ανακούφιση από τον πόνο που προκαλεί ο τραυματισμός στους αγώνες και πως δεν σκόπευε να παραβιάσει τον νόμο.

Ο Γουίλαν, πρώην πεζοναύτης, εκτίει ποινή 16ετούς κάθειρξης στην ίδια περιοχή με κατηγορίες για κατασκοπεία, τις οποίες αρνείται.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είχε εκφράσει στις 18 Νοεμβρίου την ελπίδα πως θα επιτευχθεί συμφωνία για μια ανταλλαγή αιχμαλώτων που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση του Βίκτορ Μπουτ, ενός Ρώσου εμπόρου όπλων που έχει καταδικαστεί και εκτίει την ποινή του σε φυλακή στις Ηνωμένες Πολιτείες.