Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γενικος ελεγκτης οδυσσεας μιχαηλίδης

Πυρ ομαδόν και καταγγελίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος εκατομμυρίων ευρώ, σε βάρος των ασθενών, εναντίον του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Γενικός Ελεγκτής, Υπουργείο Υγείας και βουλευτές μέλη της επιτροπής Ελέγχου, εξαπέλυσαν δριμύ κατηγορώ κάνοντας λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες σε σχέση με την αγορά φαρμάκων και αναλωσίμων. Με αποτέλεσμα, η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, για τις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον ΟΑΥ, αναφορικά με τα θέματα προμήθειας φαρμάκων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, να διεξαχθεί σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

«Δεν τηρούνται οι διαδικασίες προσφορών και δεν υπάρχει τεκμηρίωση για τον καθορισμό των τιμών. Αυτό, γίνεται ύστερα από πολύμηνες ή και πολύχρονες διαδικασίες. Ο ΟΑΥ συμφώνησε τιμές σε 2-3 μέρες. Περίπου ότι έλεγαν οι έμποροι, αυτό υιοθέτησε (ο ΟΑΥ)», επισήμανε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης. 

«Πριν από την εισαγωγή του ΓΕΣΥ, το υπουργείο Υγείας διαπραγματευόταν τις τιμές, πετυχαίνοντας μέχρι 1600% μείωση σε σχέση με τις χονδρικές τιμές», τόνισε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη.  

Ενδεικτικά από Οδυσσέα Μιχαηλίδη και Χριστίνα Γιαννάκη, αναφέρθηκαν πως

-Γόνατο προ ΓΕΣΥ: €1234    ΟΑΥ: Αγορα €8.000.

-Φάρμακο προ ΓΕΣΥ: €7.55. Το ίδιο απο ΟΑΥ: €84.64 (αύξηση 1120%)

-Φάρμακο προ ΓΕΣΥ: €0.41 σεντ  Αγορά ΟΑΥ: €7.3 σεντ (αύξηση 1600%)

-Αναλώσιμα: Οι βηματοδότες αγοράζονται μέχρι και 121% ακριβότερα, ενώ άλλα αναλώσιμα μέχρι και 148%.

Η Χριστίνα Γιαννάκη, τόνισε ότι το Υπουργείο υγείας αγόραζε φάρμακα για 600 χιλιάδες δικαιούχους, ενώ το ΓΕΣΥ για 950 χιλιάδες, άρα λογικά έπρεπε να μειωθούν περαιτέρω οι τιμές, σημείωσε. Προσθέτοντας πως στα αναλώσιμα υπάρχουν τιμές οι οποίες δεν δικαιολογούνται.

«Δεν μπορεί ένα καρκινοπαθής, να καταφεύγει στο Υπουργείο ζητώντας φάρμακα για την θεραπεία του, γιατί ο ΟΑΥ αρνείται να τα εγγράψει στον κατάλογο. Τα φάρμακα δεν χορηγούνται αλά καρτ. Ανήκουν στον καρκινοπαθή, ως δικαιούχο του ΓΕΣΥ. Εμείς κρατάμε στη ζωή από το 2016, καρκινοπαθείς. Θα πρέπει ο ΟΑΥ να αναλάβει την μεγάλη του ευθύνη», εξήγησε η κ. Γιαννάκη. 
«Φάνηκε το μεγάλο πάρτι που γίνεται από τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών που πληρώνουμε με το ΓΕΣΥ. 00.51 Και πλείστα όσα φάρμακα, ακόμα τα αγοράζει το υπουργείο Υγείας, δεν τα αγοράζει το ΓΕΣΥ μέσα στο σύστημα του €1.5 δις (του ενάμισι δις)», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, Ζαχαρίας Κουλίας. 

«Συμφωνούμε απόλυτα με τις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή, αλλά και της Γενικής Διευθύντριας του υπουργείου Υγείας, για το γεγονός ότι αυτά τα καινοτόμα φάρμακα που σήμερα εξετάζονται, από την επιτροπή Ονομαστικών αιτημάτων, θα έπρεπε ήδη να ενταχθούν», σημείωσε η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου. 
 «Προκύπτει σοβαρή διασπάθιση δημοσίου χρήματος.Στη βάση αδιαφανών διαδικασιών, παρουσιάζει μια σημαντική αύξηση των δαπανών, που ξεπερνά, κατά μέσον όρο, το 60% από αυτές που θα έπρεπε να ήταν οι πραγματικές δαπάνες», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. 

Ο νέος Πρόεδρος του ΟΑΥ Σταύρος Μιχαήλ, παραδέχθηκε πως υπάρχουν προβλήματα και στρεβλώσεις, προσθέτοντας, πως η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, μελετάται. Και ότι προωθούνται αλλαγές και αναζητούνται διεθνείς πρακτικές, και ζήτησε πίστωση χρόνου, ώστε το νέο συμβούλιο να λάβει αποφάσεις.

Στο επίκεντρο μας είναι πάντα ο ασθενής, κατέληξε.