Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυριάκος Κουσιος παραπληγικοί

Παράδειγμα προς μίμηση χαρακτήρισε την Πέμπτη το έργο για εργοδότηση και κατάρτιση ανέργων για παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας σε παραπληγικά και τετραπληγικά άτομα, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), στο οίκημα της οργάνωσης, ο κ. Κούσιος έκανε λόγο για «σημαντικότατο και πρωτοποριακό έργο» του οποίου την ιδέα υλοποίησης είχε η αείμνηστη Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου. Δήλωσε ότι το 2017 η αείμνηστη Υπουργός μέσα από τις διαβουλεύσεις της και τα αιτήματα των διαφόρων οργανώσεων για ενίσχυση των υπηρεσιών φροντίδας, αναγνώρισε ότι πέραν των κοινωνικών παροχών φροντίδας που ήδη προσφέρονταν, υπήρχαν ανάγκες των ατόμων με σοβαρές αναπηρίες που έπρεπε να αντιμετωπιστούν με πιο ουσιαστικό τρόπο.

«Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι το έργο 'Εργοδότηση και κατάρτιση ανέργων για παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας σε παραπληγικά και τετραπληγικά άτομα', που ξεκίνησε σταδιακά τον Ιανουάριο του 2018, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, και ολοένα αναπτύσσεται και διευρύνεται, έχει μεγάλη επιτυχία με έμπρακτα αποτελέσματα», είπε ο κ. Κούσιος.

Δήλωσε ότι μέσα από το έργο που υλοποιείται εργοδοτήθηκαν, μετά από προσωπική συνέντευξη και αξιολόγηση, 144 Κύπριοι φροντιστές. Οι φροντιστές, συνέχισε ο Υπουργός, καταρτίστηκαν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, με τη συμμετοχή εκπαιδευτών της Οργάνωσης στη βάση των ιδιαίτερων αναγκών των μελών της και σε συνεργασία με την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού που οργάνωσε τα προγράμματα κατάρτισης. Δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι φροντιστές έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Φροντιστή, η οποία αποτελεί αναγνωρισμένο προσόν στον τομέα τους.

Σημείωσε ακόμη ότι οι φροντιστές τυγχάνουν διαχείρισης και κατανομής στα μέλη ανάλογα με τις ανάγκες τους. Παράλληλα, είπε ότι καθοδηγούνται και υποστηρίζονται, από την ίδια την Οργάνωση, η οποία αποτελεί το σημείο αναφοράς, τόσο για τους φροντιζόμενους όσο και για τους φροντιστές. Πρόσθεσε ότι σημαντική για την αποτελεσματική διαχείριση του έργου ήταν η ενίσχυση της Οργάνωσης με μια οργανωμένη ομάδα από υπεύθυνο έργου, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, κλινικό ψυχολόγο, γραφειακό και διοικητικό προσωπικό.

Ο κ. Κούσιος συνεχάρη τόσο τον Πρόεδρο της ΟΠΑΚ, Δημήτρη Λαμπριανίδη, όσο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Τούλα Καρατζιά και Κατερίνα Παναγιώτου για τις άοκνες προσπάθειες από την έναρξη του έργου μέχρι και σήμερα.

Ήδη, πρόσθεσε ο κ. Κούσιος, το έργο αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες οργανώσεις και συνεχάρη τον Σύνδεσμο Μυοπαθών Κύπρου, ο οποίος και εντάχθηκε στο έργο προς εξυπηρέτηση των δικών του μελών. Για την εξυπηρέτηση της πρόσθετης αυτής ομάδας εξυπηρετουμένων, οι φροντιστές καταρτίζονται σε εξειδικευμένα θέματα συναφή των αναγκών των μυοπαθών στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Υπογράμμισε ότι η περαιτέρω επέκταση και διεύρυνση του έργου είναι συνεχής, αφού έχει περιληφθεί στο πρόγραμμα ΘΑΛΕΙΑ, για συνέχιση της συγχρηματοδότησης στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Ο Υπουργός, ανέφερε επίσης ότι μελλοντικός σχεδιασμός και πρόκληση από το 2023, από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας πια, θα είναι να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο επαγγελματιών παρόχων υπηρεσιών, όχι μόνο φροντιστών, αλλά και προσωπικών βοηθών, συμβούλων και εκπαιδευτών και με αξιοποίηση όλων των οργανώσεων των ατόμων με κινητική, οπτική, ακουστική, νοητική, ψυχική αναπηρία, ώστε να λειτουργούν ως επαγγελματίες πάροχοι υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρίες.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, δήλωσε ότι η ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης ή φροντίδας του εαυτού μας, θεωρείται από τους περισσότερους ανθρώπους δεδομένη όμως δυστυχώς για ένα μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας είναι αδύνατη και εξαρτούνται από άλλους ανθρώπους για βασικά πράγματα, όπως η προσωπική υγιεινή, να ντυθούν, να φάνε, να γυρίσουν σελίδα σε ένα βιβλίο ή να πιούν ένα ποτήρι νερό.

Ο κ. Λαμπριανίδης πρόσθεσε ότι η έναρξη του έργου «Εργοδότηση και κατάρτιση ανέργων για παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας σε παραπληγικά και τετραπληγικά άτομα» θεωρείται σημείο αναφοράς αφού μέσω αυτού «προσφέρουμε στα μέλη μας καταρτισμένο προσωπικό, πρόθυμο να εκτελέσει τα απαιτούμενα καθήκοντα και να λειτουργήσει σαν προέκταση του ατόμου με αναπηρία που υποστηρίζει, με σεβασμό και αξιοπρέπεια».

Εξάλλου, δήλωσε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 12.525.000 και μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί 5.662.086 ευρώ. Ο κ. Λαμπριανίδης σημείωσε ότι μέχρι σήμερα εκπαιδεύτηκαν 144 φροντιστές και αυτή τη στιγμή εργοδοτούνται 78 φροντιστές και 8 άτομα υποστηρικτικό προσωπικό. Ταυτόχρονα, με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας ατόμων με αναπηρίες, η οποία εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου, ο κ. Λαμπριανίδης ζήτησε από τον Υπουργό την ισχυρή δέσμευση ότι το έργο αυτό θα ενισχυθεί σύντομα περισσότερο. 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου, Πάμπος Παπαδόπουλος, χαιρέτησε την επέκταση των υπηρεσιών του έργου σε μέλη της οργάνωσης μυοπαθών. Σημείωσε ότι η ανεξάρτητη διαβίωση σε ένα κατάλληλο και ποιοτικό περιβάλλον αποτελεί κορυφαίο ανθρώπινο δικαίωμα για τα άτομα με αναπηρίες και θα πρέπει να είναι προτεραιότητα στις πολιτικές ανεπτυγμένων χωρών όπως αυτό κατοχυρώνεται και μέσα από τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα άτομα με αναπηρίες.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου ακολούθησε προβολή σύντομου φιλμ και παρέμβαση από λήπτες υπηρεσιών φροντίδας και φροντιστές που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους για τα οφέλη που προέκυψαν μέσα από το έργο.