Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Νουρής

Τα αποτελέσματα τα οποία έχει καταγράψει κατά τη φετινή χρονιά η Κύπρος, σε ζητήματα επιστροφής παράτυπων μεταναστών, της έδωσαν την ευκαιρία να φιλοξενήσει τη Σύνοδο του Δικτύου Υψηλού Επιπέδου για τις Επιστροφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το συγκεκριμένο δίκτυο συστάθηκε με πρωτοβουλία της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου Ύλβα Γιόχανσον, και αποτελείται από εκπροσώπους όλων των Κρατών Μελών, καθώς επίσης και των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Οργανισμών Frontex και Europol.

Στόχος του είναι ο συντονισμός όλων των κρατών-μελών για τη διασφάλιση ενός αποτελεσματικού ευρωπαϊκού συστήματος επιστροφών.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, με τις επτά χιλιάδες επιστροφές που έχουν γίνει ήδη, μέσα στο 2022, η Κύπρος έχει ανέλθει στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών

Νίκος Νουρής- Υπουργός Εσωτερικών

Η Κύπρος, αξιολογήθηκε μεταξύ των 27 κρατών μελών ως η χώρα πρότυπο στο θέμα των επιστροφών. Αυτό είναι εξαιρετικά τιμητικό για μια χώρα που αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα στο θέμα της μετανάστευσης. Και αυτό είναι και μια απάντηση σε όσους ενδεχόμενα αμφισβητούν τις πολιτικές που εφαρμόζουμε στο θέμα της μετανάστευσης.

Ο Νίκος Νουρής εξέφρασε την βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου θα καταδείξουν και τη σημαντικότητα των πολιτικών που ακολουθεί η Κύπρος στο μεταναστευτικό.


Νίκος Νουρής- Υπουργός Εσωτερικών

Βεβαίως και θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε και τις υπόλοιπες 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δικές μας πρακτικές, οι οποίες έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικές. Οι σύνεδροι θα επισκεφθούν, μεταξύ άλλων, αύριο και την πράσινη γραμμή για να δουν την ιδιαιτερότητα που η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει, που είναι βεβαίως οι διελεύσεις από την πράσινη γραμμή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, ποσοστό της τάξης του 95% των παράτυπων μεταναστών που δέχεται η Κύπρος διέρχεται από τα συγκεκριμένα σημεία.