Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ικ

Με διθυραμβικά σχόλια η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Τουρκιγιέ έσπευσε να ανακοινώσει τον εντοπισμό μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου σε δυο περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο από τις γεωτρήσεις που διενήργησε το προηγούμενο διάστημα Αβδούλ Χαμίτ Χαν.

Το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας τους προηγούμενους μήνες πραγματοποίησε γεωτρητικές εργασίες ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας και εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα εξυπηρετούν και τις προεκλογικές επιδιώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθεια του να αποπροσανατολίσει τον τουρκικό λαό από τα προβλήματα στο εσωτερικό.

Καμία πληροφορία ή ένδειξη για τα αποτελέσματα των τουρκικών γεωτρήσεων δεν έχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Υπάρχει μια πιθανότητα να ισχύουν οι πληροφορίες ότι βρέθηκε κοίτασμα στο γεωτρητικό στόχο αλλά δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση επί τούτου», σημείωσε ο Εκπρόσωπος του Υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου. 

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας αντιμετωπίζει σοβαρά μηχανικά προβλήματα τα οποία θέτουν εν αμφιβόλω τη λειτουργικότητα του και το αξιόπλοο του.  
Τις δυνατότητες του πολυδιαφημιζόμενου Αβδούλ Χαμίτ Χαν αμφισβητεί εν μέσως και ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός.

Μάλιστα εκφράζεται δυσπιστία ακόμη και για τις δυνατότητες του πλωτού γεωτρύπανου για τη διενέργεια γεωτρήσεων.

Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας παραμένει δεμένο για σκοπούς συντήρησης ανοικτά του λιμανιού της Τασουξού.

Τούρκοι αξιωματούχοι, θέλοντας προφανώς να προλάβουν αμφισβήτηση των δυνατοτήτων του βυθοτρύπανου, τις προηγούμενες μέρες προανήγγειλαν νέα γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αξιολογούνται οι πληροφορίες

Σε αναμονή για πλήρη ξεκαθάρισμα των τουρκικών προθέσεων για ενδεχόμενη οικοδόμησης ναυτικής βάσης στην κατεχόμενη Καρπασία βρίσκεται η Λευκωσία.
Σε περίπτωση που οι πληροφορίες που φέρουν την κατοχική Τουρκία να επιχειρεί εμπέδωση νέων τετελεσμένων, θα αναληφθούν σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου εξωτερικών πρωτοβουλίες για ανατροπή αυτών των σχεδιασμών.

«Η ορθότητα των πληροφοριών που υπήρχε από τον τ/κ τύπο είχε προκαλέσει κάποια ερωτηματικά. Ωστόσο είναι ένα θέμα που παρακολουθούμε προσπαθούμε να συλλέξουμε διάφορα στοιχεία και θα δράσουμε ανάλογα», ανέφερε ο κ. Δημητρίου. 

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα τα οποία δημοσιεύονται με φωτογραφίες, έχει προχωρήσει η περίφραξη παραθαλάσσιας περιοχής κοντά στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα, που παραχωρήθηκε από την ψευδοκυβέρνηση στον στρατό κατοχή με μίσθωμα 30 ετών.