Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πρόεδρος Αναστασιάδης Ένωση Δήμων

Τη βεβαιότητα ότι μέσα από όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση θα κατορθώσει να παραδώσει μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα είναι αντάξια των προσδοκιών των πολιτών, εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στην 40η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, στα Λεύκαρα.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι μπορεί οι Δήμοι να αποκτούν μια οικονομική αυτοτέλεια, ωστόσο, το κράτος δεν θα είναι ποτέ μακράν των πολιτικών που χαράσσουν διότι υπάρχουν κονδύλια, που μπορούν να απορροφηθούν για ώριμα έργα στους δήμους και στις κοινότητες από την ΕΕ, από το κεντρικό κράτος μέσα από εγγύηση δανειοδοτήσεων κ.λπ.

Συνεπώς, ανέφερε, αυτό που η στενή συνεργασία έχει αποδώσει μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει και με την όποια Κυβέρνηση, διότι, όπως είπε κανείς δεν αδιαφορεί για την ευημερία των δήμων, της υπαίθρου και γενικότερα των πολιτών αυτής της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ουσιαστική ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου των Δήμων σε καίριους τομείς, μέσα από την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης,

Σημείωσε ότι με τη συνεργασία και των Δήμων έχει ψηφιστεί μίας εκ των σημαντικότερων μεταρρυθμίσεων στη μέχρι τώρα πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

«Μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να μην ικανοποιεί πλήρως τους στόχους που είχαμε θέσει ως εκτελεστική εξουσία ή/και να προκάλεσε μεμονωμένες αντιδράσεις σε Δήμους και Κοινότητες, όμως, αυτό που προκύπτει είναι η ουσιαστική ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου των Δήμων σε καίριους τομείς κατά το πρότυπο των πλείστων ευρωπαϊκών χωρών και βέλτιστων πρακτικών», είπε ο Πρόεδρος.

Ο νέος περί Δήμων Νόμος, πρόσθεσε, προβλέπει τη δημιουργία 20 συνολικά δήμων, με τη συνένωση των υφιστάμενων 30 δήμων που λειτουργούν στις ελεύθερες περιοχές και 63 κοινοτήτων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι συνενώσεις δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά το μέσο προκειμένου να δημιουργήσουμε ισχυρότερους και πιο αποδοτικούς δήμους, ισχυρότερες και πιο αποδοτικές τοπικές κυβερνήσεις που θα είναι σε θέση να παρέχουν αποτελεσματικά και ποιοτικά τις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες.

«Η ψήφιση των νόμων αποτέλεσε μία πολύ σημαντική κατάκτηση για όλους», συμπλήρωσε. 

Ο Πρόεδρος είπε ότι με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα τεθεί σε ισχύ τον Μάϊο του 2024, οι νέοι Δήμοι θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και εξουσίες σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Επίσης σημείωσε ότι οι νέοι Δήμοι θα είναι ουσιαστικά ανεξάρτητοι από το Κεντρικό Κράτος  και δεν θα ασκείται πλέον έλεγχος σκοπιμότητας, αλλά έλεγχος νομιμότητας.

Πρόσθεσε ότι οι νέοι Δήμοι θα είναι διοικητικά αυτοτελείς από το Κεντρικό Κράτος, ώστε να μπορούν να ασκούν πραγματική πολιτική στην τοπική κοινωνία.

Παράλληλα, ως μεγαλύτερες οντότητες με ενισχυμένες εξουσίες, θα έχουν την απαραίτητη λειτουργική δομή, ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη.

Η Ένωση Δήμων, σημείωσε ο Πρόεδρος, ως το συντονιστικό όργανο των Δήμων, θεσμοθετείται ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

Είπε επίσης ότι τα κριτήρια, στα οποία βασίζονται οι συνενώσεις/συγχωνεύσεις των Δήμων δεν είναι μονοδιάστατα, αλλά λαμβάνουν υπόψη διάφορα δεδομένα/κριτήρια (γεωγραφικά, πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, κ.α.).

Αναφερόμενος στην οικονομική βιωσιμότητα των νέων τοπικών Αρχών, είπε ότι πέραν των αυξημένων εσόδων λόγω της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων των Δήμων, η οικονομική στήριξη που θα λαμβάνουν οι δήμοι από το κράτος θα είναι σταθερή πλέον στα 117 εκατομμύρια ετησίως και αυξημένη σημαντικά από την υφιστάμενη χορηγία των 71 εκατομμυρίων.

«Παράλληλα, ενισχύουμε τον εσωτερικό έλεγχο, τη διαφάνεια με τη δημοσιοποίηση αποφάσεων και δεδομένων, όπως επίσης και τον ρόλο του δημότη στη λήψη αποφάσεων, σύμφωνα με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, του Συμβουλίου της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι η Πολιτεία προχώρησε στην υλοποίηση πέραν των 1000 αναπτυξιακών έργων ύψους πέραν των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε κάθε δήμο και κοινότητα της Κύπρου, τα οποία είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής.

«Είναι καλά γνωστό πόσο ευήκοον ους τείναμε στους δήμους, σε όλους ανεξαίρετα, μη λαμβανομένου υπόψη του ιδεολογικού υπόβαθρου του δημάρχου. Το αντίθετο. Εκεί και όπου υπήρχαν ώριμα έργα υπήρξε και η άμεση ανταπόκριση της πολιτείας. Και χαίρομαι να πω πως μέσα από τη συνεργασία παρακολουθούμε την αναμόρφωση των δήμων, μια νέα πνοή στους δήμους, με έργα, με συγκεκριμένες δράσεις που αναβαθμίζουν γενικότερα τις τοπικές Αρχές», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ακόμα πως η Κυβέρνηση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 19 Ιουλίου του 2017 ανέλαβε την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνολικού ύψους 178 εκ. ευρώ.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι ανταποκρινόμενος στην έκκληση του Προέδρου της Ένωσης Ανδρέα Βύρα, η Κυβέρνηση θα δει με πολλή προσοχή το θέμα του φόρου φόρο ακίνητης περιουσίας για τα δημοτικά ακίνητα. Διαβεβαίωσε ότι θα είναι έντονες οι προσπάθειές του, έτσι ώστε να υπάρξει λύση και σε αυτό το πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη μεταρρύθμιση έχει επιτευχθεί η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και ευελιξία και η απόκτηση αυξημένων και διευρυμένων εξουσιών από τους Δήμους και Κοινότητες και ο στόχος για παροχή σε όλους τους πολίτες, όπου και εάν διαμένουν, ποιοτικών και αναβαθμισμένων υπηρεσιών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.