Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ζαποριζια

Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο, δήλωσε τη Δευτέρα η διοίκηση της κατεχόμενης πόλης Ενερχοντάρ, αφού ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να αποχωρήσουν.

«Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διαδίδουν ενεργά ψεύδη ότι η Ρωσία δήθεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από το Ενερχοντάρ και να εγκαταλείψει το (πυρηνικό εργοστάσιο). Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι αληθινές», ανέφερε η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία διοίκηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να ετοιμάζονται να εκκενώσουν τον τεράστιο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίο κατέλαβαν τον Μάρτιο, αμέσως μετά την εισβολή τους.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έξι μονάδες ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού και περίπου 30 Ρώσοι στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σε μάχες κοντά στο Ενερχοντάρ.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει άμεσα τις αναφορές.

Πολλοί από τους εργαζόμενους του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια ζουν στην κοντινή πόλη Ενερχοντάρ, η οποία βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή από τις πρώτες ημέρες της εισβολής.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε τον Σεπτέμβριο στην προσάρτηση των περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια της Ουκρανίας, όπου οι δυνάμεις του διεκδικούν μερικό έλεγχο, σε μια κίνηση που καταδικάστηκε από το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του ως παράνομη.