Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Ο κορωνοϊός συνεχίζει για τρίτη χρονιά να βρίσκεται στις ζωές των πολιτών όλου του πλανήτη, που βρίσκεται μια ανάσα από τη χειμερινή περίοδο, με εξαίρεση την ήπειρο της Ωκεανίας.


Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν πως η ανάγκη για εμβολιασμό με την ενισχυτική δόση είναι επιτακτική, ωστόσο τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι  απογοητευτικά.

«Ο μέσος όρος εμβολιασμού των Ευρωπαίων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ανέρχεται μόνο στο 29%.», επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΟΦ, Μάρκο Καβαλερι. 

Με στόχο τη θωράκιση του πληθυσμού έναντι του κορωνοϊού και της βαριάς νόσησης, στην Κύπρο λειτούργησαν χθες Σάββατο όλα τα Εμβολιαστικά Κέντρα, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να λάβουν την ενισχυτική δόση.

«Το Σάββατο ήταν η πρώτη ημέρα που είχαμε το νέο επικαιροποίημενο εμβόλιο της Moderna. Οι αριθμοί μας είναι μέσα στα πλαίσια των τεσσάρων ωρών. Γύρω στα 307 άτομα επισκέφθηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα παγκύπρια.», σημείωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, Ευαγόρας Ταμπούρης. 

Η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα καταγράφηκε στο εμβολιαστικό κέντρο της Κρατικής Έκθεσης στην πρωτεύουσα.

«Η τέταρτη δόση ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός που εδόθηκε ήταν 237 άτομα έκαμαν την τέταρτη δόση και σε Pfizer και σε Moderna», υπογράμμισε ο κ. Ταμπούρης. 


Σκηνές χάους στην Κίνα


Την ώρα που στην Ευρώπη δεν ισχύει κανένας περιορισμός κατά του κορωνοϊού, με μικρές εξαιρέσεις, η Κίνα παραμένει σε lockdown, με τους κατοίκους να είναι σε απόγνωση και να ζητούν άρση των μέτρων εγκλεισμού.

Οι πολίτες στο Γκουανγκζού, θέλοντας να εκφράσουν την αγανάκτηση τους για τα διαρκή lockdown, ήρθαν αντιμέτωποι τις προηγούμενες ημέρες και με τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας.

Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια στην πολιτική της Κίνας για «μηδενικά κρούσματα», που επιβάλλει το συνεχές αυστηρό lockdown. 

Οργισμένοι οι πολίτες πετούσαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών, οι οποίοι επιχείρησαν να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις και τις πορείες τους

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, πάντως, δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά, ώστε το αίτημα των εξαγριωμένων πολιτών για άρση των μέτρων να καταστεί εφικτό.

Μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων, τα οποία ξεπέρασαν τις σαράντα χιλιάδες.