Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρ

Συναγερμός σήμανε στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και στο Υπουργείο Γεωργίας, έπειτα από τον εντοπισμό περιστατικών γρίπης των πτηνών σε δύο διαφορετικές ιδιωτικές συλλογές υδρόβιων πτηνών στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου.

Όπως εξήγησε στον ΑΝΤ1 ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Γιάννος Ιωάννου, με τον όρο ιδιωτικές συλλογές, οι οποίες αφορούν χήνες, πάπιες και αγριόπαπιες, εννοούν διατήρηση των υδρόβιων πτηνών σε λίμνες στις αυλές σπιτιών ή σε περιφραγμένο χωράφι.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου «οι ιδιοκτήτες αυτοί θορυβήθηκαν γιατί είχαν κάποιες απώλειες πτηνών  και διενεργώντας τις απαραίτητες εξετάσεις έχει διαπιστωθεί, ότι ανιχνεύθηκε ο ιός Η5Ν1».

Οι ιδιοκτήτες αμέσως ενημέρωσαν το Υπουργείο Γεωργίας, και λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα από τους λειτουργούς των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

«Έχουμε θέσει τα δύο υποστατικά σε περιορισμό και τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε με τη θανάτωση των πτηνών Στην μια εκμετάλλευση είναι γύρω στα 180 πτηνά, στην άλλη είναι σχεδόν 800 πτηνά», τόνισε ο κ. Ιωάννου.

Η εμφάνιση περιστατικών της γρίπης των πτηνών έχει θέσει σε ευρύτερο συναγερμό το Υπουργείο Γεωργίας, δεδομένης της έξαρσης που καταγράφεται διεθνώς.

Για σκοπούς περιορισμού της νόσου, καλεί τους κατόχους πουλερικών να κρατήσουν τα πτηνά σε κλειστούς καλυμμένους χώρους, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άγρια πτηνά τα οποία μεταδίδουν τον ιό. 

Το Υπουργείο Γεωργίας σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «αυτό αφορά ιδιαίτερα τις κοινότητες που γειτνιάζουν με υδροβιότοπους. Επιπρόσθετα απαγορεύεται αυστηρώς η παραμονή πουλερικών στην ύπαιθρο, η παροχή τροφής και νερού σε εξωτερικούς χώρους και πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση και διάθεση τροφής κατά τρόπο που θα ενθάρρυνε την ευκαιρία διατροφής άγριων πτηνών από την τροφή που αφήνεται για τα οικόσιτα εκτρεφόμενα πτηνά».

Οι αρμόδιες υπηρεσίες εμφανίζονται, πάντως, καθησυχαστικές, επισημαίνοντας πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας αναφορικά με την παραγωγή και κατανάλωση κρέατος πουλερικών ή άλλων παραγώγων, καθώς τα περιστατικά εντοπίστηκαν σε αγριόπαπιες, πάπιες και χήνες, σε ιδιωτικές περιουσίες, και όχι σε φάρμες εκτροφής.