Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κηδεία

Με τιμές εν ενεργεία αστυνομικού, κηδεύτηκε ο ήρωας της αντίστασης και μέλος του εφεδρικού σώματος, Χριστάκης Κόμπος, τα οστά του οποίου αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο DNA και επέστρεψαν στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου Λεμεσού, όπου βρίσκονταν εδώ και 48 χρόνια, μαζί με τα οστά των αδελφών Χαράλαμπου και Αναστάσιου Χριστοφή και του Παντελάκη Χαραλάμπους.

Οι τέσσερις δολοφονήθηκαν από μέλη της ΕΟΚΑ Β’, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν ανακόπηκε στην περιοχή Παρεκκλησιάς και δολοφονήθηκαν σε σκουπιδότοπο στην περιοχή Αγίου Τύχωνα. Τα άψυχα σώματα τους εντοπίστηκαν, πρόχειρα θαμμένα, στις 4 Αυγούστου 1974 και μεταφέρθηκαν στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου όπου τοποθετήθηκαν σε ομαδικό τάφο.

Επικήδειο είπε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, του Επιτρόπου Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, του Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας, Ιωάννη Γεωργίου, του τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, βουλευτών, δημάρχων, συγγενών και φίλων του Χριστάκη Κόμπου.

Ο κ. Ομήρου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της τραγικής κατάληξης του Χριστάκη Κόμπου, ο οποίος ήταν ένα από τα μέλη του εφεδρικού σώματος που προέβαλε αντίσταση κατά των πραξικοπηματιών, στο Προεδρικό Μέγαρο, και συνόδευσε τον Εθνάρχη Μακάριο μέχρι την Κλήρου.

Στον επιμνημόσυνο του λόγο, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος ήταν συνάδελφος του Χριστάκη Κόμπου κατά την στρατιωτική τους θητεία, είπε πως «αποτελεί χρέος μας η αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού μας, η ανάδειξη της πραγματικής φύσης της κυπριακής κρίσης, η απαίτηση για εφαρμογή των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, η απλή διακήρυξη και εμμονή, χωρίς ταλαντεύσεις, ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία».

Διαχρονικό μας χρέος, συνέχισε, η σταθερή και αμετάκλητη προσήλωσή μας στην κρατική μας οντότητα που συνιστά η Κυπριακή Δημοκρατία, ως θώρακας και ασπίδα απέναντι στις προσπάθειες να την πλήξουν και να τη διαλύσουν, ενώ πρόσθεσε ότι «διερχόμενη μέσα από συνωμοσίες και παγίδες, η Κυπριακή Δημοκρατία επέζησε και αποτελεί και σήμερα σταθερό βάθρο για τη συνέχιση του αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για λύση που θα διασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου, σε μια ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα».

«Με την ευκαιρία της καθυστερημένης για 48 χρόνια εξοδίου ακολουθίας σου, ξαναμετρούμε τις δυνάμεις μας και συναισθανόμαστε τις ευθύνες μας, με εσένα το σεμνό ήρωα καθοδηγητή μας, να μας δίνει το σινιάλο να μπούμε μπροστά σε τροχιά ανάτασης, αντίστασης, δημιουργίας, ελπίδας και ελευθερίας», συμπλήρωσε.

Εκ μέρους της οικογένειας αποχαιρέτησε τον ήρωα της αντίστασης ο εξάδελφος του, δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού, Αδάμος Κόμπος.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και εν πομπή μεταφορά των οστών του Χριστάκη Κόμπου, υπό τη συνοδεία της Φιλαρμονικής της Αστυνομίας και ενταφιασμός τους στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου.