Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κεντρικες φυλακες

Σε σήριαλ με πολλά επεισόδια έχει εξελιχθεί η υπόθεση της δολοφονία, μέσα στις κεντρικές φυλακές, του Tancu Cidan, σαράντα-ενός χρόνων, στις είκοσι-επτά περασμένου Οκτωβρίου. Η υπόθεση καταχωρήθηκε σήμερα στο Δικαστήριο και παραπέμφθηκε στο Κακουργιοδικείο.

Στο κατηγορητήριο βρίσκονται τέσσερις από τους δώδεκα κατάδικους οι οποίοι είχαν συλληφθεί και ανακριθεί για την υπόθεση, καθώς και τρεις δεσμοφύλακες.

Το Δικαστήριο διέταξε όπως οι τέσσερις κατάδικοι παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης, στις είκοσι Δεκεμβρίου, ενώ οι τρεις δεσμοφύλακες  αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους.

Οι δύο δεσμοφύλακες, οι οποίοι ήταν καθήκον το βράδυ του εγκλήματος, αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος και πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας.

Ενώ ο τρίτος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος βάρδιας, αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος και της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας.

Ο Τούρκος βασικός κατηγορούμενος, θα βρεθεί στο εδώλιο για φόνο εκ προμελέτης, άλλοι δύο κατάδικοι για ανθρωποκτονία και παράνομη κατοχή μεθαμφεταμίνης, και ο τέταρτος για παράνομη κατοχή και προμήθεια ναρκωτικών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόκειται για crystal ice.

Καταπέλτης η Νομική Υπηρεσία

Καταπέλτης κατά των κεντρικών φυλακών είναι η Νομική Υπηρεσία καθώς κάνει λόγο για ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη κατάσταση.

Κατά πρώτο αναφέρει πως το έγκλημα επανέφερε το πρόβλημα της εισαγωγής, διακίνησης και χρήσης κινητών τηλεφώνων και ναρκωτικών ουσιών εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Υπενθυμίζει πως τον περασμένο Ιούλιο είχε οριστεί τετραμελής ομάδα ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, οι οποίοι διερεύνησαν το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος, αναφέρει πως το πόρισμα βρίσκεται ήδη ενώπιόν της, και προσθέτει:

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, «είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε δημόσια εφόσον διαπιστώνουμε με μεγάλη ανησυχία ότι, μέσω της διερεύνησης, επιβεβαιώνονται τα ευρήματα των δικαστικών αποφάσεων και των πληροφοριών/μαρτυριών που κατείχε η Αστυνομία για κατ’ επανάληψη εισαγωγή, μεταφορά και χρήση κινητών τηλεφώνων από κρατούμενους στις Κεντρικές Φυλακές... Ομοίως, επιβεβαιώνεται η εικόνα εισαγωγής, εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών ουσιών εντός των Φυλακών... Αυτό από μόνο του εκθέτει το όλο οικοδόμημα του σωφρονιστικού συστήματος σε πολύ σοβαρούς κινδύνους που προκαλούν τριγμούς σε όλο το σύστημα της Ποινικής Δικαιοσύνης».

Η Νομική Υπηρεσία, μάλιστα, αναφέρει πως τα μέτρα που λαμβάνονται από τη Διεύθυνση των Φυλακών δεν είναι ούτε επαρκή ούτε αποτελεσματικά.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται: «Αυτό μας οδηγεί σε μια ανεξέλεγκτη και άκρως επικίνδυνη κατάσταση και δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια και τη ζωή ανθρώπων εντός και εκτός Φυλακών με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια ασφάλεια και τάξη».

Η Νομική Υπηρεσία καταλήγει αναφέροντας πως η έκθεση των ποινικών ανακριτών βρίσκεται ήδη στα χέρια της Υπουργού Δικαιοσύνης, για μελέτη και πιθανές ανακοινώσεις.

Αντίδραση από τη Διεύθυνση των Φυλακών

Η αντίδραση ήρθε με ανακοίνωση, η οποία ουσιαστικά παρουσιάζει τη Διεύθυνση των κεντρικών φυλακών να βρίσκεται πλέον σε ανοιχτή ρήξη με την Νομική Υπηρεσία και παραπέμπει σε έκδοση ανακοινωσης από τους δικηγόρους της διευθύντριας Άννας Αριστοτέλους. Προσθέτει:  «Θεωρούμε ότι η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας είναι στοχοποιημένη εναντίον μας όπως και όλα όσα ακολούθησαν απλά και μόνο επειδή καθηκόντως τολμήσαμε να καταγγείλουμε μια πράξη διαφθοράς η οποία υπέπεσε στην αντίληψη μας και η οποία αφορούσε ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας. Η προσπάθεια για το φάγωμα μας είναι εμφανής μηδενίζοντας και ισοπεδώνοντας όλο το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει στις φυλακές τα τελευταία οκτώ χρόνια και οι οποίες καθ’ ομολογία συγκαταλέγονται και αναγνωρίζονται σαν οι καλύτερες φυλακές στην Ευρώπη».

Στο μεταξύ, σήμερα έγινε γνωστό πως ο βασικός κατηγορούμενος για το έγκλημα στις Κεντρικές Φυλακές συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα, με αποτέλεσμα να έχει εξελιχθεί σε πραγματικό σήριαλ το πού θα κρατηθεί. Εδώ και μέρες οι κεντρικές φυλακές ενημέρωναν την αστυνομία πως θα ήταν καλύτερα να παραμείνει σε αστυνομικά κρατητήρια, λόγω του υπερπληθυσμού, αλλά και της έκρυθμης κατάστασης που θα προκαλούσε η επιστροφή του.

Και χθες το βράδυ προκάλεσε προβλήματα στα κρατητήρια όπου βρισκόταν. Έσκισε τα σεντόνια στο κελί του και εξεμάνη εναντίον μελών της αστυνομίας. Τελικά μεταφέρθηκε λίγο πριν από τις τρεις στις κεντρικές φυλακές μαζί με ακόμη ένα εκ των κατηγορουμένων, ενώ οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι κατάδικοι παραμένουν σε αστυνομικά κρατητήρια, με ομπρέλα προστασίας γύρω τους. 

Το κίνητρο

Όσον αφορά στο κίνητρο της δολοφονίας, όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 αφορμή φαίνεται να ήταν ένα κινητό τηλέφωνο. Ο βασικός κατηγορούμενος παρουσιάζεται να είχε πληροφορίες πως το θύμα απέστελλε μηνύματα, μέσω κινητού τηλεφώνου, σε συγγενικό του πρόσωπο. Προσπάθησε να εντοπίσει το τηλέφωνο για να πάρει απαντήσεις, και η σύγκρουση των δύο κατέληξε στο έγκλημα. Όπως μαθαίνουμε, το υπό αναφορά τηλέφωνο, για το οποίο αναφέρθηκαν στις καταθέσεις τους κάποιοι από τους συλληφθέντες, δεν έχει εντοπιστεί, παρά τις έρευνες τόσο από το προσωπικό των φυλακών όσο και από μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας.

Έπονται ανακοινώσεις για την υπόθεση Κατσουνωτού

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι πριν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουμε ανακοινώσεις γύρω από την υπόθεση του πρώην Διοικητή της ΥΚΑΝ, για την οποία είχε, ως γνωστόν, διοριστεί ποινικός ανακριτής ο δικηγόρος Αχιλλέας Αιμιλιανίδης. Το πόρισμα του τυγχάνει μελέτης από λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, και, όπως μαθαίνουμε, βρίσκονται στο τελικό στάδιο και αναμένεται να ενημερώσουν την ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας, προτού ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις.