Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βιασμος

Καθημερινά, σε όλη την υφήλιο, 137 γυναίκες και κορίτσια δολοφονούνται λόγω του φύλου τους, είτε από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, είτε από τον νυν ή πρώην σύντροφο τους, σύμφωνα με την Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια.

Στην Κύπρο, μέσα σε τέσσερα χρόνια είκοσι γυναίκες δολοφονήθηκαν.

Οι αριθμοί μόνο ανατριχίλα και προβληματισμό μπορούν να προκαλέσουν.

Το 2019 «έφυγαν» εννέα γυναίκες από το χέρι άνδρα στο στενό περιβάλλον τους, το 2020 και το 2021 άλλες δέκα, ενώ φέτος έχει καταγραφεί μία γυναικοκτονία.

Η σημερινή είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Όπως τονίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, το πρόβλημα αφορά τους πάντες.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου τόνισε: «καμία μορφή έμφυλης βίας δεν πρέπει να έχει θέση και να γίνεται ανεκτή στον σύγχρονο κόσμο.»

Η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση σημείωσε: «εντείνουμε τις προσπάθειες μας για ενθάρρυνση των θυμάτων βίας να αναζητούν βοήθεια και να καταγγέλλουν την βία».

Σύμφωνα με την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου είπε: «οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων σε κάθε μορφή βίας».

Η άσκηση βίας και η ακραία μορφή της γυναικοκτονίας δεν γνωρίζουν κοινωνική τάξη, χρώμα, μορφωτικό επίπεδο, ούτε οικονομική κατάσταση ή ηλικία.

Το επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει βοηθήσει περισσότερες από πέντε χιλιάδες γυναίκες και τα εξαρτώμενά τους, ενώ κάθε χρόνο περίπου επτακόσιες γυναίκες φιλοξενούνται στα καταφύγια του.

Σήμερα ο ΣΠΑΒΟ ανακοίνωσε άλλες δεκαέξι δράσεις, για το δεκαεξαήμερο της διεθνούς κινητοποίησης ενάντια στην έμφυλη βία.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΣΠΑΒΟ, «για το ΣΠΑΒΟ αποτελεί προτεραιότητα, η προστασία και στήριξη των θυμάτων, όπου μέσα από τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τον σχεδιασμό νέων καταβάλλεται προσπάθεια για ενδυνάμωση των θυμάτων».

Η γυναικοκτονία είναι το αποτέλεσμα χρόνιας και συστηματικής κακοποίησης μιας γυναίκας, που κορυφώνεται καταλήγοντας σε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου «όσες φορές και αν ακουστούν τα στοιχεία, συνεχίζουν να συγκλονίζουν. Μία στις τρείς, πίσω από κάθε αριθμό μια γυναίκα, ένα κορίτσι που έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, σωματική βία».

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής επεσήμανε: «Η Εκκλησία πρέπει να ξυπνήσει από τον λήθαργο του συντηρητισμού και των παρωχημένων αντιλήψεων, να καθαρίσει το πάντοτε διαχρονικό και αγαπητικό μήνυμα του ευαγγελίου που έχει επιχωματωθεί».

Η έμφυλη βία είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, ένα σημάδι ντροπής για όλες  τις κοινωνίες και ένα σημαντικό εμπόδιο για μια συνεκτική, ισότιμη κοινωνία.