Τηλεόραση Ραδιόφωνο
στεφη δρακου

Καμία μορφή έμφυλης βίας «δεν πρέπει να έχει θέση και να γίνεται ανεκτή στο σύγχρονο κόσμο» τονίζει η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Στέφη Δράκου, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη και το σεβασμό της «σε όσες γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ή βιώνουν οποιαδήποτε μορφή βίας» και διαβεβαιώνοντας ότι η προστασία και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυπριακή Κυβέρνηση και την ίδια προσωπικά.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Υπουργός, σε γραπτή της δήλωση, αναφέρει ότι αυτή η μέρα «έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, αφού ζούμε σε μια εποχή που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, το φαινόμενο αυτό παρουσιάζει δυστυχώς αυξητικές τάσεις».

Προσθέτει ότι «σε εθνικό επίπεδο, μετά την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης το 2017, η οποία αποτελεί ορόσημο στις προσπάθειες για εξάλειψη της έμφυλης βίας διεθνώς, σημειώθηκαν ουσιαστικές τομές σε θεσμικό και νομοθετικό επίπεδο, γεγονός που καταγράφεται και στην πρώτη αξιολόγηση της Κύπρου από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης GREVIO».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Υπουργός Δικαιοσύνης, «στην έκθεση υπογραμμίζονται τα πολλά θετικά νομικά και πολιτικά μέτρα που έχουν ληφθεί, τα οποία καταδεικνύουν τη σταθερή αποφασιστικότητα της πολιτείας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, της βίας κατά των γυναικών και τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων».

Επίσης, προσθέτει, «το νομοθετικό πλαίσιο ισχυροποιήθηκε και από μια σειρά σημαντικών θεσμικών αλλαγών, όπως είναι η σύσταση του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών το Μάρτιο του 2022 ο οποίος έχει ήδη καταρτίσει την πρώτη Εθνική Στρατηγική και το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, τα οποία διαβουλεύεται με την κοινωνία των πολιτών για την οριστικοποίησή τους».

Η κ. Δράκου, αναφέρει ότι παράλληλα «προωθείται η δημιουργία Ενιαίου Αρχείου Στατιστικών Στοιχείων Βίας σε παγκύπρια βάση, ώστε να γίνεται συλλογή έγκυρων και συγκρίσιμων στατιστικών στοιχείων, προκειμένου να σχεδιαστούν στοχευμένες δράσεις ενώ στην Αστυνομία έχουν συσταθεί ειδικά κλιμάκια που ασχολούνται αποκλειστικά με το χειρισμό υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας σε όλες τις επαρχίες».

Αναθεωρήθηκαν εξάλλου και τα πρωτόκολλα για τις υποθέσεις σεξουαλικής βίας και βιασμών.

Καταλήγοντας, η Υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρει ότι «οι προσπάθειες ωστόσο δεν σταματούν εδώ» και στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχουν δρομολογηθεί «ενέργειες και έχει ξεκινήσει η μελέτη των εισηγήσεων που προτείνει η επιτροπή, ώστε να λάβουμε περαιτέρω μέτρα και αποφάσεις για να συνεχίσουμε την θετική πορεία επίτευξης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης «στηρίζοντας την παγκόσμια εκστρατεία Orange the World: Fund, Response, Prevent, Collect φωταγωγεί το κτήριό του με πορτοκαλί χρώμα στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως, Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη».

Ανθούση: Δεσμευμένοι στην απάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Τις δράσεις του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας προς την κατεύθυνση της απάλειψης των οποιασδήποτε μορφής βίας ενάντια σε γυναίκες και κορίτσια οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων κάθε μορφής βίας, με το πρόβλημα να καταγράφεται εντονότερο σε περιόδους κρίσεων, αναφέρει η Υφυπουργός, Αναστασία Ανθούση σε γραπτή της δήλωση για την 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η κ. Ανθούση διαβεβαιώνει "για τη δέσμευση και την προσήλωσή μας στην απάλειψη των οποιασδήποτε μορφής βίας ενάντια σε γυναίκες και κορίτσια οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων κάθε μορφής βίας, με το πρόβλημα να καταγράφεται εντονότερο σε περιόδους κρίσεων".

Αναφερόμενη στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, σημειώνει ότι "αποτελεί για την Κυβέρνηση της Κύπρου, ένα νομικό δεσμευτικό εργαλείο, το οποίο δημιουργεί το πλαίσιο τόσο για την πρόληψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και την προστασία των θυμάτων, όσο και για τον τερματισμό της ατιμωρησίας των θυτών". 

Η Υφυπουργός, επισημαίνει ότι "έκτοτε, και προς εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, έχουν προωθηθεί και ψηφιστεί σειρά νομοσχεδίων, καλύπτοντας αρκετά κενά και ενισχύοντας το νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου".

Προσθέτει ότι "η Κυβέρνηση προχώρησε το 2019 στη δημιουργία του Σπιτιού της Γυναίκας, το οποίο αποτελεί τομή για την κυπριακή κοινωνία και από το 2020 λειτουργεί ως ένα διεπιστημονικό κέντρο, όπου επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων παρέχουν στήριξη στα θύματα βίας και τις οικογένειές τους".

Οπως αναφέρει η Υφυπουργός, "η λειτουργία του Σπιτιού της Γυναίκας ανατέθηκε στον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), με πλήρη επιδότηση για το 2022 ύψους €450.000 μέσω του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Συνολικά, η επιδότηση προς τον Σύνδεσμο για το 2022 ανήλθε στο €1.5 εκατομμυρίων ευρώ".

Αναφέρει, ακόμη, ότι "το  Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, επενδύει σε πρακτικές που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και την καλλιέργεια κουλτούρας στην κοινωνία για τον πλήρη σεβασμό προς το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ζει σε συνθήκες ασφάλειας".

Επίσης, συνεχίζει η κ. Ανθούση, "αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ενίσχυσης των ενεργειών της πολιτείας για αντιμετώπιση του σοβαρού κοινωνικού φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, το Υφυπουργείο, επικεντρώνει τις δράσεις του στην πρόληψη των περιστατικών βίας, καθώς και στη θεραπεία, τη στήριξη και τη συμβουλευτική βοήθεια προς τα θύματα βίας, με στόχευση στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων της κακοποίησης".