Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πύραυλοι patriot

Ο Υπουργός Άμυνας της Πολωνίας ζήτησε από τη Γερμανία να στείλει στην Ουκρανία ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος Patriot που προοριζόταν για τη Βαρσοβία, για να βοηθήσει την άμυνά της ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Η προσφορά ακολουθεί την έκρηξη πυραύλου σε πολωνικό χωριό την περασμένη εβδομάδα που η Βαρσοβία πιστεύει ότι μπορεί να ήταν ένας αδέσποτος ουκρανικός πύραυλος αεράμυνας που εκτοξεύτηκε ενάντια σε ένα μπαράζ ρωσικών επιδρομών.

«Ζήτησα από τη Γερμανία να στείλει το σύστημα Patriot που προσφέρεται στην Πολωνία στην Ουκρανία, όπου θα μπορούσε να εγκατασταθεί στα δυτικά της σύνορα», ανακοίνωσε ο Μαριούτζ Μπλαστζκάκ στο Twitter.

«Αυτό θα επιτρέψει στην Ουκρανία να προστατευθεί από την πρόκληση περισσότερων θυμάτων και μπλακ άουτ και να ενισχύσει την ασφάλεια των ανατολικών συνόρων μας», είπε.

Η γερμανική κυβέρνηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για να βοηθήσει την Πολωνία να προστατευθεί από αέρος, μετά την έκρηξη κοντά στα ουκρανικά σύνορα που σκότωσε δύο άτομα.

Η Πολωνία και το ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι η έκρηξη προκλήθηκε πιθανώς από έναν αδέσποτο ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας, αλλά είπαν ότι η Μόσχα είναι τελικά υπεύθυνη.

Η Γερμανία έχει ήδη στείλει μονάδες αεράμυνας Patriot στη Σλοβακία, όπου το Βερολίνο ελπίζει να τις διατηρήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.

Ερωτηθείσα σχετικά με τα σχόλια του Πολωνού ΥΠΑΜ, η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ είπε ότι το αίτημα θα πρέπει να περάσει από το ΝΑΤΟ.