Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ολομελεια βουλης βουλευτες

Έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μην προχωρήσει σε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, απευθύνει ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής. Η οποία απέρριψε το απόγευμα την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του νόμου που ψήφισε πρόσφατα η Ολομέλεια. 

Και με την οποία Δικαστές, Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, θα πρέπει, να ζητούν άδεια σε περίπτωση που επιθυμούν να εργοδοτηθούν στον ιδιωτικό τομέα κατά τα δύο πρώτα χρόνια, μετά την συνταξιοδότησή τους . 

Απορρίπτοντας τη θέση του Προέδρου, για παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών, οι ομιλητές απ όλα τα κόμματα, τόνισαν ότι με την νομοθεσία, δεν γίνεται καμία επέμβαση, ούτε στα δικαιώματα, ούτε στους όρους εργοδότησης. Χαρακτηρίζοντας λανθασμένη και ακατανόητη την αναπομπή.

Υπέρ της απόρριψης της αναπομπής τάχθηκαν και οι 35 βουλευτές απ όλα τα κόμματα.

Τοποθετήσεις Βουλευτών

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι το κόμμα του δεν αποδέχεται την αναπομπή και την ανάγνωση που έκανε ο ΠτΔ για αντισυνταγματικότητα και πρόσκρουση σε άρθρο του συντάγματος για διάκριση εξουσιών.

Ανέφερε ότι η Βουλή με τον νόμο που ψήφισε δεν άλλαξε τους όρους εργοδότησης αλλά επεσήμανε την υποχρέωση των συγκεκριμένων αξιωματούχων, όπως την έχουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι της κλίμακας Α13 και άνω. Τόνισε ότι η διαφάνεια και λογοδοσία είναι υπέρτατες αξίες.

Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης, βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι αν ο ΠτΔ άκουγε τα επιχειρήματα της Βουλής θα πειθόταν και ότι δεν είναι δυνατό κάποιοι να διεκδικούν τα προνόμια της θέσης και μετά την αφυπηρέτηση τους και να τα κουβαλούν. Είπε επίσης ότι «κάναμε λάστιχο τη διάκριση των εξουσιών και το τραβάμε όπως συμφέρει».

Ο Αριστος Δαμιανού του ΑΚΕΛ είπε πως ο ΠτΔ αν δεν υπογράψει το νόμο και γίνει αναφορά στο Ανώτατο θα δημιουργήσει συνθήκες κραυγαλέας σύγκρουσης συμφέροντος και τον κάλεσε «να μην πέσει σε θεσμικό ατόπημα».

Από το ΔΗΚΟ ο Χρύσης Παντελίδης είπε ότι το ζήτημα έχει και πολιτική διάσταση και θα λήξει εάν αποδεχθεί ο ΠτΔ την απόφαση της Βουλής και υπογράψει το νόμο.

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, βουλευτής των Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, είπε ότι όσοι κατέχουμε αξιώματα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα διαφάνειας, λογοδοσίας, ισονομίας και ισοπολιτείας.

Η επίκληση του Συντάγματος, είπε, είναι δευτερεύουσα σε σχέση με το ότι όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και της δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι όταν ο Πρόεδρος παραδίδει την προεδρία «με τάτσα» δεν θα έπρεπε να αναπέμψει αυτή τη νομοθεσία.

Ο Μαρίνος Μουσιούττας, βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης, είπε ότι αυτός ο νόμος περιλαμβάνει ζητήματα που εφαρμόζονται για όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και αν πάει Ανώτατο, οι ίδιοι οι δικαστές θα αποφασίσουν για τους εαυτούς τους.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι η νομοθεσία αυτή καμία σχέση δεν έχει με τα συνταγματικά δικαιώματα των επηρεαζόμενων και ότι το ζήτημα είναι καθαρά ηθικό.