Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Οδυσσέας Μιχαηλίδης

Οι κατά χάριν χορηγίες που καταβάλλονται από το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο, ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. 

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, το κράτος οφείλει διαχειρίζεται με ορθότερο τρόπο, αυτές τις χορηγίες, αφού πολλές από αυτές αφορούν σε αποπληρωμή οφειλών ΦΠΑ προς το κράτος, ειδικότερα δωρητών. Οι οποίοι, δεν χρειάζεται να καταβάλουν ΦΠΑ στο πλαίσιο φιλανθρωπίας.

Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, «δεν εκφράζουμε άποψη για την απόφαση αυτή να απαλλάξει το κράτους τους δωρητές, είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Η επισήμανση είναι καθαρά λογιστικού χειρισμού δηλαδή που θα έπρεπε να γίνει η χρέωση του κονδυλίου. Οι χορηγίες αυτές θα έπρεπε να καταγράφονται στις καταστάσεις του Τμήματος Φορολογίας».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι «αυτή η έκτακτη χορηγία έγινε τελικά θεσμός και είναι καιρός να σκεφτούμε αυτό το σύστημα να το βάλουμε σε μια ορθολογική βάση. Κάποιοι έγιναν σαν «συνδρομητές».

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή είπε πως από το 2023 οι χορηγίες του Υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου θα ενοποιηθούν κάτω από το Υπουργείο Οικονομικών. Το 2021, οι κατά χάριν χορηγίες ανήλθαν στα 4 εκατομμύρια, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.