Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Abdulhamit Han

Μηνύματα συνεργασίας και αποτροπής αναθεωρητικών πολιτικών, στέλνει η πολυεθνική άσκηση «Μέδουσα» που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 19 Νοεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας.

Στην άσκηση καταγράφεται η μεγαλύτερη παρουσία στελεχών και μέσων της Εθνικής Φρουράς σε αποστολή στο εξωτερικό.

Στη «Μέδουσα» που ολοκληρώνεται αύριο λαμβάνουν μέρος αεροναυτικές δυνάμεις και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο, Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ άλλες δέκα χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία έχουν αποστείλει παρατηρητές.

Η Εθνική Φρουρά συμμετέχει με το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης Αλάσια, ένα ελικόπτερο, ομάδα υποβρυχίων καταστροφών και ομάδα ειδικών επιχειρήσεων της Διοίκησης Καταδρομών, ενώ  κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν σύνθετα διακλαδικά επιχειρησιακά σενάρια.

Την  χθεσινή ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών, η οποία πραγματοποιήθηκε εν πλω επί του αιγυπτιακού ελικοπτεροφόρου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, παρακολούθησε και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, μαζί με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.   

Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ, Δημόκριτος Ζερβάκης αναφέρθηκε σε «μεγάλη ευκαιρία για τις χώρες μας να έρθουν κοντά για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου».

Ενώ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος δήλωσε ότι «είμαι πολύ περήφανος επειδή είμαστε μέρος αυτής της συνεργασίας από χώρες που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και  ίδια αντίληψη των προοπτικών της περιοχής. Κρατάμε την περιοχή σταθερή και ασφαλή για τις κοινωνίες μας, τους λαούς μας, τα κράτη μας, τις χώρες για ευημερία και ειρήνη».

Επιστροφή στις προκλήσεις

Τέλος στην ανάπαυλα που υπήρξε το τελευταίο διάστημα στην προκλητικότητα της Τουρκίας, προανήγγειλε ο διευθυντής της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου της Τουρκίας , Μελίχ Χάν Μπιλκίν.

Μιλώντας σε συνέδριο στην Τουρκία ο Μπιλκίν, ανακοίνωσε ότι το πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han που τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται για σκοπούς συντήρησης στο λιμάνι της Τασουτζού, τις επόμενες μέρες θα βάλει ρότα για την Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει σε ποια περιοχή θα πραγματοποιήσει έρευνες.

Σύμφωνα με τον Μπιλκίν 

Συνεχίζουμε να ερευνούμε σε κάθε γωνιά της Γαλάζιας Πατρίδας. Τηρούμε τις απαιτήσεις των σχεδίων. Στην πραγματικότητα έχουμε σχεδιάσει βήμα προς βήμα, εβδομάδα προς εβδομάδα, πού και τι θα κάνουμε και εκτελούμε τις απαιτήσεις αυτού του σχεδίου

 
Ενώ μιλώντας σε συνέδριο για το ρόλο της Κύπρου στο τουρκικό δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, που διοργάνωσε πανεπιστήμιο στην Τουρκία ο Ερσίν Τατάρ, ανακάλυψε δήθεν απειλές που διατυπώνονται κατά κρατών που, σύμφωνα με τον ίδιο κάνουν σκέψεις για αναγνώριση της παράνομης οντότητας στα κατεχόμενα.

«Τους είπαν αν αναγνωρίσετε την «τδβκ», μπορεί να βρεθείτε εκτός στο εμπόριο, στις οικονομικές σχέσεις, σε μια σειρά από διαφορετικά θέματα. Στην πραγματικότητα, φίλες χώρες διστάζουν να αναγνωρίσουν την «τδβκ» λόγω των απειλών που δέχονται», ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και αναφορές του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Μπορεί να ενοχλούνται η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση, όμως εμείς δεν  φοβόμαστε να κάνουμε βήματα επειδή θα ενοχληθούν εκείνοι. Απείλησαν τα τουρκικά κράτη, άσκησαν πιέσεις, όμως είδαν ότι ο τουρκικός κόσμος δεν θα υποκύπτει πλέον σε τέτοιου είδους απειλές και πιέσεις», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.